BiH
93

Da li bi BiH u skorije vrijeme mogla dobiti tekst himne?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Državni parlamentarci sutra bi se trebali očitovati o inicijativi zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je predložio formiranje komisije koja bi trebala sprovesti konkurs za izbor teksta himne BiH.

Mehmedović je naveo kako je Bosna i Hercegovina još 2001. godine usvojila Zakon o državnoj himni BiH kojim je naša zemlja dobila melodiju, ali ne i tekst himne što BiH svrstava u red malobrojnih zemalja koje nemaju tekst državne himne.

On je predložio da se zaduži Vijeće ministara BiH da osnuje komisiju za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine i da Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj himni BiH.

"Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja smatram da je došlo vrijeme da narodi Bosne i Hercegovine kroz aktivnost nadležnih organa u što skorijem periodu dobiju potpun oblik državne himne", stav je Mehmedovića.

On je predložio da u komisiju za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine budu imenovani zastupnici i delegati oba doma Parlamenta BiH, te kulturni i javni radnici.

Zadatak komisije bio bi da sprovede konkurs za izbor teksta himne i izabere tekst na osnovu kojeg će Vijeće ministara BiH utvrditi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj himni BiH i dostaviti ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Podsjećamo, 2009. godine Komisija za izbor teksta himne BiH odabrala je stihove Dušana Šestića i Benjamina Isovića za tekst himne BiH i uputila ih Vijeću ministara BiH. Tekst himne nikada nije prošao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.