BiH
58

Čvrsta ruka zakona: Za dvije sedmice u KS izdato 70 prekršajnih naloga nelegalnim taksistima

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što je prije nešto više od dvije sedmice Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) izdalo obavijest za izdavanje dopunskih taksi oznaka, kako bi se riješio problem ilegalnih taksista, rad saobraćajnih inspektora na terenu već je donio rezultate. Za 17 dana inspekcijskog nadzora izdato je 70 prekršajnih naloga u iznosu od preko 30.000 KM.

Resorno Ministarstvo je napravilo cjelovitu evidenciju taksi prevoznika i ažuriralo spiskove svih onih koji su već izmirili obaveze prema državi ili to redovno rade, u skladu sa propisanim procedurama.

Samo taksi prevoznici koji imaju dopunsku taksi oznaku Kantona Sarajevo istaknutu na vidljivom mjestu u svom vozilu i sa "TA" registarskim tablama bit će legalni i ovlašteni za obavljanje ove djelatnosti.

Važno je istaći da inspekcija sankcioniše i putnike koji koriste usluge nelegalnih taksi prijevoznika, i to novčanom kaznom u iznosu od 50 KM.

Saobraćajni inspektori u KS u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS već 17 dana vrše kontrolu taksi prevoznika, kako danju tako i u noćnim satima, uz rad vikendom.

"Od 26. februara do 14. marta tekuće godine, inspektori su u postupku 232 izvršene kontrole sačinili 112 zapisnika, te izdali 70 prekršajnih naloga u iznosu od 30.800,00 KM. Radi utvrđenih nedostataka inspektori su u navedenom periodu iz saobraćaja isključili četiri vozila, donijeli četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, te podnijeli tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom", istakli su za Klix.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzori kantonalnih saobraćajnih inspektora realiziraju se uz obaveznu asistenciju policije MUP Kantona Sarajevo, koja interveniše u eventualnim slučajevima pružanja otpora kontrolisanih vozača ili drugih oblika onemogućavanja inspekcijskih organa u vršenju službene dužnosti.

U skladu sa izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima KS, cjelodnevne kontrole taksi prevoznika vrše samostalno i pripadnici MUP-a KS.

"U protekle dvije godine, od stupanja na snagu Zakona o taksi prevozu KS u martu 2013. godine, saobraćajni inspektori su u okviru redovnih i pojačanih inspekcijskih nadzora izdali 1.995 prekršajnih naloga sa visinom kazni od 1.490.094, 00 KM. U ovom periodu pred nadležnim sudom pokrenut je i 281 postupak", istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Nadležne institucije kao i legalni taksi prevoznici nadaju se da će novim mjerama Ministarstva saobraćaja KS konačno biti riješen problem ilegalnih taksi prevoznika, s obzirom da je riječ o problemu koji je već godinama prisutan u KS.