BiH
42

Cvitanović: Svaki narod u BiH ima pravo izabrati legitimne predstavnike

FENA
Ilija Cvitanović (Foto: Klix.ba)
Ilija Cvitanović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da Bosnu i Hercegovinu očekuje velika kriza iz koje trenutna vlast na svim nivoima nema viziju kako izaći, dodajući da je čak osjećaj da će se ova kriza još više produbiti.

Cvitanović je kazao da je Predsjedništvo HDZ-a 1990 na današnjoj sjednici u Sarajevu razgovaralo o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Istaknuo je da "svako ko ima imalo ljudskog dostojanstva, ko poštuje sebe, poštivat će i tražit će da se utvrdi odgovornost onih za tolike žrtve koje su se dogodile u BiH".

"Napomenut ću da smo u proteklom ratu zbog agresije tadašnje Jugoslavije na BiH imali 154 stratišta hrvatskog naroda i ne znam koliko bošnjačkog naroda, imali smo stradanje našeg ponosa hrvatskog otpora, Kupresa, kojeg je ta vojska, JNA, sravnila sa zemljom. Ali smo apsolutno i protiv licemjerja službenog Sarajeva koje je čekalo zadnji trenutak da pokrene reviziju uprkos svemu onome što su trebali i mogli uraditi ranije, a nisu uradili", kazao je Cvitanović.

Dodao je da se "ovdje događa proces donošenja neodgovornih političkih odluka i iz Sarajeva i iz Banje Luke, kojima je samo cilj zadržavanje postojećeg stanja i eventualno dobijanje kojeg glasa više na narednim izborima".

Cvitanović kaže kako niko nije pokazao odlučnost odgovornog vođenja politike i donošenja odluka.

Po njegovim riječima, aktuelna situacija u BiH će utjecati i na njen evropski put.

"Siguran sam da će ovo jako usložniti i usporiti put BiH ka EU", smatra Cvitanović.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je na današnjoj sjednici razgovaralo o Izbornom zakonu i o presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

"Stava smo da svaki narod u BiH ima pravo izabrati legitimne predstavnike na svim razinama koji će ga predstavljati. U raspravi na sjednici Predsjedništva bilo je niz zamjerki i na prijedlog koji je došao nama kao model izmjene Izbornog zakona koji se odnosi na Dom naroda", kazao je Cvitanović, dodajući da zbog toga nisu danas zaključili raspravu i donijeli stavove o izboru za Dom naroda FBiH.

Dodao je da su formirali stranačku komisiju koje će u narednim danima izaći s prijedlogom provedbe presude Ustavnog suda, a koje je i pri finaliziranju pripreme Ustava BiH, "cjelovite izmjene dejtonskog Ustava koji koči ovu državu u njenom napretku".

Cvitanović kaže da se HDZ 1990 zalaže za legitimno predstavljanje i u Federaciji za izbor legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva, za izbor u federalni Dom naroda legitimnih predstavnika koji će uvažiti složenost BiH i činjenicu da nije proveden Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, povratak svih raseljenih i izbjeglih.

Istaknuo je da su također apsolutno za izmjenu načina izbora vijećnika u Vijeće naroda RS-a, "koji ne crpe legitimnost svoga naroda".

Po njegovim riječima, Hrvati u Vijeću naroda RS-a nikada nisu imali mogućnost pokrenuti vitalni nacionalni interes.

"Apsolutno smo za poštivanje izbornog legitimiteta hrvatskog naroda i pri izboru dopredsjednika RS-a. Tražimo isti princip, isti model djelovanja i u FBiH i u RS-u", potcrtao je Cvitanović.