Planovi HDZ 1990
1

Cvitanović najavio zauzimanje za svakog Hrvata i otkrio koliko će koštati kampanja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Prvi čovjek HDZ-a 1990 i koalicije Hrvatsko zajedništvo Ilija Cvitanović na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru još jednom je prozvao HDZ BiH za plagiranje njihovog izbornog slogana i naziva koalicije, najavio početak kampanje te javno objavio koliko će kampanja koštati.

Cvitanović je kazao da je javnosti jasno ko je koga plagirao te prezenitrao dokument nadležne institucije u kojem dokazuje da su pomenuti nazivi zaštićeni.

"Apsolutno pada i priča o cilju zajedništva, jer zajedništvo koje je okupljeno oko nas je istinsko zajedništvo koje okuplja dvanaest političkih subjekata i tako će se ponašati. Onaj ko želi voditi državu i ko toliko dugo već to radi, a na početku još jedne kampanje dozvoli sebi doslovno ukrasti slogan i naziv koalicije, govori time o sebi, a najmanje o zajedništvu", izjavio je Cvitanović.

On je kazao da kampanja Hrvatskog zajedništva službeno počinje za dva dana, u ponoć, ispred Sjemeništa u Travniku, koje je u višegodišnjoj borbi.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Hrvatski narod je poslije Dejtona kroz dva grada čuvao kičmu opstanka u Bosni i Hercegovini, to su Travnik i Mostar. Travnik godinama nije dobio ono što je dobio Mostar, paritetno predstavljanje i zastupanje. Zbog toga krećemo iz Travnika, da poručimo da se nikad nećemo odreći nijednog područja gdje živi ijedan Hrvat", dodao je.

Najavio je da će kampanju završiti u Mostaru, gradu u kojem su smještene sve vitalne institucije hrvatskog naroda.

"Nijedna stranka koja je dio hrvatskog zajedništva nigdje nije u vlasti i ne postoje javni resursi koji su na raspolaganju i koje mogu zloupotrebljavati u kampanji. Koštat će od 300 do 400 hiljada KM, a finansirat će se od budžetskih prihoda HDZ 1990 i donacija ljudi koji imaju hrabrosti uključiti se u promjenu stanja. Skromna kampanja kojoj neće nedostajati ništa. Prema procjenama koje mi imamo, kampanja naših konkurenata koštat će desetine puta više, prvenstveno javnog novca", kazao je Cvitanović.

Diana Zelenika, kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH, zbog parlamentarnih obaveza nije mogla prisustvovati konferenciji za medije, ali je Cvitanović u njeno ime prezentirao kodeks ponašanja svih kandidata za Predsjedništvo BiH.