O formiranju vlasti
288

Cvitanović: HDZ BiH je pobjednik ovih izbora, mi nećemo učestvovati ni u kakvim egzibicijama

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović govorio je za Klix.ba o formiranju vlasti u BiH ističući kako je stranka na čijem čelu se nalazi ostvarila loše rezultate i kako je HDZ BiH dobio legitimitet za formiranje vlasti.

"Pošteno govoreći, mi smo na ovim izborima napravili relativno loš rezultat i nismo u poziciji voditi riječ u pregovorima o formiranju vlasti. Čestitali smo izbornim pobjednicima i sačekat ćemo da vidimo razvoj situacije", kazao je Cvitanović.

Na pitanje da li je HDZ 1990 razgovarao i sa jednom političkom strankom o mogućem formiranju vlasti, Cvitanović je odgovorio kako nije bilo nikakvih razgovora o formiranju političkih koalicija.

"Ni sa kim nismo razgovarali o formiranju vlasti niti nas je ko kontaktirao", rekao je Cvitanović.

Predsjednika HDZ-a 1990 pitali smo i da li je HDZ 1990 otvoren za pregovore o formiranju vlasti ili je pak odlučio da u mandatu 2018.-2022. bude opozicija. Cvitanović je rekao da još uvijek ne može reći u kojem će pravcu ići u procesi, ali da HDZ 1990 ostaje pri stavu kako se mora provesti presuda Ustavnog suda BiH.

"Moraju se deblokirati ti procesi kako bi se krenulo u pregovore o formiranju programske koalicije. Od izbornih pobjednika i legitimnih predstavnika naroda očekujem da će ovaj mandat shvatiti puno ozbiljnije i da će raditi na ispunjavanju predizbornih obećanja", kazao je Cvitanović.

Sve više političkih stranaka u BiH izdvaja određene političke subjekte s kojima nema namjeru koalirati prilikom uspostave vlasti. Neke lijevo orijentisane, građanske, ali i narodnjačke političke stranke i prije početka same predizborne kampanje, a i nakon izbora otvoreno poručuju da nemaju namjeru praviti vlast sa strankama s etničkim predznakom, pri tome misleći na Stranku demokratske akcije (SDA), Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na pitanje da li je HDZ 1990 odredio s kim neće koalirati, Cvitanović je odgovorio riječima da je HDZ 1990 stranka koja je dobila glasove Hrvata, ali da je pobjednik ovogodišnjih izbora kod Hrvata definitivno HDZ BiH.

"HDZ BiH u ovom trenutku ima legitimitet za predstavljanje. Manje je bitno kako smo zadovoljni svojim rezultatom, činjenice su takve kakve jesu. Mi sigurno nećemo učestvovati ni u kakvim egzibicijama pri formiranju vlasti ni u FBiH ni u BiH", zaključio je Cvitanović.