Oštra reakcija
37

Cvitanović: Glavaš nije Dodikov problem, ali pokolji u Briševu, Matićima, Doboju i Kotor Varoši trebao bi biti

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović reagirao je na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika na dolazak osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša na područje BiH.
Kao što je poznato, Glavaš je iskoristio dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH te nakon presude odlučio otići iz Hrvatske u BiH i tako izbjeći zatvorsku kaznu na koju je osuđen. On se nedavno javio iz sela Drinovci kod Gruda.

"Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna"; rekao je Glavaš.

Dodik je jučer izjavio da bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, Glavaš je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i s toga nadležne institucije u RS-u, FBiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku.

Sada se oglasio i Cvitanović koji, između ostalog, kaže:

"Branimir Glavaš je državljanin BiH, a pitanje eventualne ekstradicije je nešto što se treba rješavati na razini dvije države i resornih ministarstava, nemaju institucije RS-a šta tu tražiti. Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari. Kao što rekoh imaju i on i institucije RS-a što da rade ukoliko žele. Međutim, poznajući način na koji Dodik radi, izjave oko Branimira Glavaša kao i napad na novinarku Mitrović mi više djeluje kao bacanje prašine u oči domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i na skretanje pozornosti s mnogo važnijih tema.

Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS-u i neka se bave time", poručio je Cvitanović.

Dalje je kazao kako može razumjeti Dodikovu reakciju ali s obzirom na navedeno smatra kako Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti na ovaj način.

"Kroz sve ove godine pokazao je kako nema nimalo sućuti prema prema hrvatskim ili bošnjačkim žrtvama i stradanju. Srbe optužene za ratni zločin i osuđene za genocid naziva herojima. Znamo kako su Hrvati iz Posavine proživjeli stravična stradanja, tek 5 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva vratilo se na područje današnje RS-e. Zločini nad Hrvatima kao u Briševu nisu procesuirani. Hrvatska imovina u RS-u nije obnovljena. Ne primijetim tu vrstu posvećenosti vlasti u RS-u pa samim time ne smatram kako Dodik ima moralno pravo dijeliti lekcije bilo kome i pritom još i prijetiti nekakvim akcijama pa tako ni Glavašu."