|

Cvijeće u znak sjećanja na 500 stradalih Bošnjaka i Hrvata u Banjoj Luci

Cvijeće u znak sjećanja na 500 stradalih Bošnjaka i Hrvata u Banjoj Luci
82
F
FENA
13.7.2018. u 11:09
119
komentara
82

dijeljenja
Cvijeće u znak sjećanja na 500 stradalih Bošnjaka i Hrvata u Banjoj Luci Foto: Fena
U znak sjećanja na civilne žrtve rata danas je spušteno cvijeće u rijeku Vrbas, s mosta u Gornjem Šeheru u Banjoj Luci, uz poruku "Ne ponovilo se".
Inicijator ove aktivnosti Atif Turčinhodžić istakao je da se i na ovaj način sjećaju svih civilnih žrtava rata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Bedrudin Gušić, novinar i publicist kaže da postoje podaci da na području Banje Luke ima oko 500 civilnih žrtava rata, Bošnjaka i Hrvata, koji su stradali u samog gradu ili na tzv. radnoj obavezi (prisilnom radu).

Važno je, ističe, da se sačuva kultura sjećanja.

"Ta zla su se desila i od tih činjenica ne treba bježati", dodao je.

U Banjoj Luci se nisu vodila ratna dejstva, ali je, dodaje, bilo zla koji prati taj period.

"Da nije tako, zar bi 80.000 Banjalučana, Bošnjaka i Hrvata otišlo iz tog grada, kao i dio domicilnih Srba. Srušeno je bilo svih 16 džamija, ljudi si otpuštani s posla, tjerani iz stanova, slati na prisilni rad...", naglašava on.

Svake godine, kaže, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi prisustvovao ovom događaju, kao i susretima Banjalučana "Vezeni most”, koji će večeras biti svečano otvoreni.

Gušić se sjeća Banje Luke prije rata te, kaže, da je obnovom Ferhadije, kao vrijednog vjerskog i kulturnog objekta, dijelom vraćen njen prijeratni identitet.

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” Admir Čavka istakao je da je ovo prilika da se, dva dana nakon komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, i u Banjoj Luci sjetimo svih onih koji su dali svoje živote tokom rata.

"Ne trebamo ih zaboraviti i važno je da pošaljemo poruku da želimo da gradimo bolju budućnost za našu djecu, ne zaboravljajući prošlost", poručio je.

Spuštanje cvijeća u Vrbas za civilne žrtve rata prethodi otvaranju 15. susreta Banjalučana "Vezeni most”, u okviru kojih je planirano više sportskih i književnih događaja te tradicionalni razgovori predstavnika dijaspore i povratnika s predstavnicima vlasti Banje Luke.
Prijavi grešku


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...