Premijerka RS
0

Cvijanović: Vjerujem da će biti nastavljen aranžman s MMF-om

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka RS-a Željka Cvijanović smatra da će izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, koje je danas u novoj formi utvrdilo Vijeće ministara BiH, a izglasao Dom naroda parlamenta BiH, u narednih nekoliko dana biti usvojene i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da će usvajanjem tog i drugih zakona biti omogućen nastavak aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"U pitanju je sasvim novi prijedlog zakona, koji je po suštini isti kao i prvobitno upućeni iz Vijeća ministara na usvajanje...Mislim da je to sasvim uredu. Ne slažem se što se dosad čekalo, jer su ti zakoni davno trebali biti usvojeni. Nije se smjelo dozvoliti da se primaknemo rokovima, ali ukoliko se sve uradi u narednih nekoliko dana, stićemo sve i aranžman s MMF-om će ostati 'živ'. Ako ne, to će značiti prolongiranje, ali Bord direktora MMF-a zasjeda krajem aprila i mislim da možemo stići", smatra Cvijanović.

Podsjetila je i da je novi prijedlog izmjena Zakona o akcizama predložen po hitnoj proceduri.

Entitetska premijerka kazala je da će Vlada razmatrati novonastalu situaciju usljed finansijskih problema u hrvatskom "Agrokoru“, koji ima predstavništva i u ovom bh. entitetu i s njim rade dobavljači iz RS-a, kojima se duguju određeni iznosi.

I prije sjednice Vlade o ovoj temi, nadležni ministri će razgovarati s predstavnicima privredne zajednice.

"Postoji oblak koji se nadvio i moramo preduprijediti određene štetne posljedice koje mogu nastati i po radna mjesta, a posebno dobavljače", rekla je entitetska premijerka.