Prvi govor
129

Cvijanović u Predsjedništvu BiH: Ako hoćemo da nas poštuju drugi, za početak moramo poštovati sebe

V. K.
Željka Cvijanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Novoizabrana članica Predsjedništva BiH i prva predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović održala je prvi govor nakon inauguracije te se osvrnula na to šta građani mogu očekivati od nje tokom mandata.
Na početku govora, Cvijanović je naglasila kako su joj ovaj mandat dali građani, te da njima odgovara.

"Na proteklim izborima građani su mi dali mandat da zastupam njihove interese i da branim ustavnu poziciju RS i BiH. U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke i sa dobrim namjerama. Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećavaju našu svakodnevnicu i vjerujem da će u ovim okolnostima svako dati svoj doprinos u rješavanju problema", rekla je Cvijanović.

Poručila je kako domaći političari moraju rješavati domaće probleme.

"Smatram da smo dovoljno zreli da sami određujemo političke prioritete, a ne da nam neko izvana nameće bilo šta. Živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama. Ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo poštovati sami sebe. Postoji mnogo stvari oko kojih se ne slažemo, ali mjera našeg uspjeha će biti ta da pronađemo najmanji zajednički sadržalac", poručila je novoizabrana članica Predsjedništva BiH.

Također, osvrnula se i na odnose sa zemljama u regiji.

"Važno je da u ovim izazovnim vremenima uhvatimo svaku šansu koja nam se pruža i učestvujemo i svim regionalnim incijativama, kao što su Berlinski proces i Otvoreni Balkan", rekla je Cvijanović te poručila kako će razvijati dobre odnose sa svim susjednim zemljama.

Govorila je i o strateškim ciljevima nove vlasti.

"Jedno od strateških opredjeljenja jeste nastavak EU puta, a prvi zadatak jeste dobijanje kandidatskog statusa. Ovaj posao nije moguće realizovati bez saradnje različitih nivoa vlasti. Želim istaknuti da je u kontekstu EU integracija važno poštovati dejtonsku strukturu BiH", ističe Cvijanović.

Na kraju, Cvijanović je poručila kako je Bosni i Hercegovini neophodna međusobna unutarnja saradnja.

"Obavljajući veoma važne funkcije, uzimajući u obzir sve faze koje je prošla zemlja, razumijem da je neophodna saradnja. međutim, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu odgovornost za sve procese u zemlji. Nije tajna da ne vjerujem u dobrobit nasilnog intervencionizma, već isključivo u dijalog i saradnju", zaključila je Željka Cvijanović.