Žele jačati saradnju
39

Cvijanović se u Kampali sastala sa šefom diplomatije Bjelorusije

N. V.
Sergej Alejnik i Željka Cvijanović
Sergej Alejnik i Željka Cvijanović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović razgovarala je danas u Kampali sa ministrom vanjskih poslova Republike Bjelorusije Sergejom Alejnikom.

Ovom prilikom sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim temama u Evropi i svijetu, važnim regionalnim pitanjima, kao i mogućnostima jačanja saradnje Bjelorusije sa svim nivoima vlasti u BiH. 

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dvije strane dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da ima mnogo prostora za unapređenje privrednih veza, kao i saradnje u obostranom interesu u svim relevantnim oblastima. 

Tokom sastanka Cvijanović je upoznala sagovornika s trenutnim prilikama u BiH, kao i stavovima institucija Republike Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou.

Članica Predsjedništva BiH boravi u Kampali na samitu Pokreta nesvrstanih, koji je iskoristila i da pošalje političke poruke te govori o problemima u BiH. Tom prilikom joj je posebno u fokusu bila "nelegitimnost visokog predstavnika Christiana Schmidta" i, kako je kazala, postojanje BiH kao "jedine kolonije u Evropi".

Inače, nije čudno da se predstavnici iz RS-a susreću sa ruskim i bjeloruskim predstavnicima s obzirom na to da su oni jedni od rijetkih koji i dalje održavaju kontakt sa zvaničnicima ovih zemalja koje su sankcionisane na zapadu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik često odlazi u Rusiju, sastaje se sa Putinom, a ni njihovi odnosi sa Bjelorusima nisu loši.