{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Savez za promjene urušava interese RS, vjerujemo svemu što Vučić kaže

S
26.1.2018. u 08:53
49
73
Cvijanović: Savez za promjene urušava interese RS, vjerujemo svemu što Vučić kaže
49
Cvijanović: Savez za promjene urušava interese RS, vjerujemo svemu što Vučić kaže
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je djelovanje predstavnika Saveza za promjene na nivou BiH štetno jer urušavaju interese Republike Srpske na unutrašnjem i međunarodnom planu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cvijanović je sinoć naglasila da su na unutrašnjem planu radili na finansijskim i institucionalnim blokadama, ali bezuspješno, zatim lažnim pričama o "diktaturi" u RS i o navodnim paravojnim formacijama i prijetnjama.

Ona je dodala da je druga dimenzija djelovanja da na međunarodnom planu zatvore sva vrata Republici Srpskoj i da pričaju kako je loše i pogrešno sve što se dešava u Banjoj Luci.

Prema njenim riječima, dovoljno je strašno što je jedan od ministara u Vijeću ministara kontaktirao sa kolegom iz Vlade Austrije s ciljem da spriječi koalicionog partnera da dođe na obilježavanje Dana Republike Srpske i da daje legitimitet tom danu.

"U tridesetminutnom sastanku sa važnim ljudima u Briselu isti taj ministar uspio je 17 puta da spomene Milorada Dodika i kaže da je on problem. Ako sve što tamo elaborirate svedete na to da je Banja Luka problem, da Banja Luka opstruiše, da bi oni u Sarajevu sve uradili ali ne da Banja Luka, a dolazite iz Republike Srpske - za mene je to strašno", rekla je Cvijanović za RTRS.

Premijerka RS je ocijenila zabrinjavajućim i izjave ministra bezbjednosti u Vijeću ministara Dragana Mektića da se plaši da se "u RS ne dogodi Kosovska Mitrovica, jer je sljedeći korak nekakvo ubistvo" i poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da to ne dozvoli, kao i prošlogodišnji zahtjev Srbiji da privede predsjednika RS.

Cvijanović je rekla da nema namjeru da komentariše ministra Mektića, jer je on "portparol koji pokušava da objašnjava šta je ko rekao".

"Predsjednik Vučić je rekao ono što je rekao /da je iz Sarajeva zatraženo od Srbije privođenje predsjednika Dodika/ i to je tako. U Republici Srpskoj se u ono što kaže predsjednik Vučić vjeruje i tačno je to što je on rekao. Opozicija u Republici Srpskoj je u svojim napori da se Milorad Dodik skloni sa političke scene, kriminalizuje, učini faktorom destabilnosti... i to je bila jedna od radnji koju su oni željeli da se desi. Poruke tog tipa ne doprinose ničemu u BiH, niti na regionalnom planu", upozorava Cvijanović.

Ona je konstatovala da to znači da su porušene sve moralne i političke barijere i da su u stanju svašta da urade samo da nanesu štetu političkom protivniku, a ne vode računa koju to štetu prouzrokuju Republici Srpskoj.

Cvijanović je istakla da su i lažne vijesti na internetu, poput vijesti o sinu predsjednika RS na lažnom profilu sarajevskog novinara Senada Hadžifejzovića, samo početak takve vrste djelovanja, za koju, nažalost, ne postoji sankcija.

"Strašno je da se mogu podmetati stvari i još strašnije je da je to najava jedne izborne kampanje koju će raditi opozicija, a to je da treba da se ocrne, uništavaju članovi porodica, djeca, prijatelji. Jadna je politika koja se time pokušava pozicionirati kao politika koja nešto nudi. To je destruktivna politika", poručila je Cvijanović.

Ona je podsjetila na reagovanje opozicije, koje je bilo sinhronizovano sa pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice, na donošenje Zakona o javnom redu i miru kojim je internet prostor definisan kao javni prostor, kada su tvrdili da je to napad na slobodu govora.

"Istovremeno dok se ta galama dešavala ovdje, ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije donosili su vrlo važne akte na koji način strože kontrolisati javni prostor, koji je internet prostor, i kako suzbijati i sankcionisati određene pojave", napomenula je Cvijanović.

Naglasila je da mnoge države formiraju određena tijela za suprotstavljanje lažnim vijestima, ali da se pokušaji RS u tom smislu karakterišu kao nedemokratski i diktatorski s ciljem da se utiša opozicija.

"Opozicije ima više u javnom prostoru nego nas, nego mene koja imam funkciju predsjednika Vlade ili nekog drugog funkcionera", istakla je Cvijanović.

Ona je navela da se, inače, u regiji dešava mnogo problematičnih stvari, iako stranci ne žele, bar javno, o tome da govore, iako bi o tome trebalo pričati.

"Čujem strance koji kažu odgovornost je na domaćim institucijama, liderima i strukturama. Da je ovo normalno okruženje onda bi to bilo tačno, ali je ovo nenormalno okruženje u kojem ne možete da kao domaći političar nosite odgovornost za procese, stranci vam se stalno petljaju u te procese", ističe Cvijanović.

Ona je dodala da svi stranci nisu isti i da ima i onih koji su dobronamjerni, ali i onih koji traže saradnike na domaćem planu koji će pričati njihovu priču, a koja je usmjerena protiv RS i čvrste politike.

Cvijanović je upozorila da takvi stranci ne žele jasan stav i stav iza kojeg stoji narod, niti im treba čvrsta politička struktura, već labava da bi mogli njome da upravljaju.

Ona je naglasila da Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ nikada nije rješavala krizu, već je uvijek produkovala ili "dolivala ulje na vatru".

"OHR-u po definiciji treba nered i nemir, jer da im treba mir i red onda ne bi radili ono što su radili svih ovih godina, a to je uvijek stvaranje krize", navela je Cvijanović.

Ona je ocijenila da visokom predstavniku u BiH smeta svaki uspjeh EU u BiH, bez obzira što ga u najvećoj mjeri plaćaju članice Unije, te da i Delegaciju EU u BiH smatra velikim konkurentom.

Cvijanović je zaključila da je jasno dokle je došao dvojac - visoki predstavnik i političko Sarajevo, odnosno da se visoki predstavnik ne uzima relevantno, a da je politika u Sarajevu u sukobu na unutrašnjem planu, a na međunarodnom gubi kredibilitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: