|

Cvijanović: Samo vojničkom disciplinom možemo sačuvati ljudske živote

Cvijanović: Samo vojničkom disciplinom možemo sačuvati ljudske živote
194
F
FENA
23.3.2020. u 15:40
49
komentara
194

dijeljenja
Cvijanović: Samo vojničkom disciplinom možemo sačuvati ljudske živote Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ukazala je danas da se jedino vojničkom disciplinom svih građana može spriječiti širenje koronavirusa te izboriti s tom zarazom.
Pred nama je, kazala je ona, nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci.

Od discipline svih zavisi, dodaje, da li ćemo iz ovog ogromnog problema izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

"Ne želimo da u RS gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje", upozorila je Cvijanović.

U obraćanju građanima navela je da će nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućiti stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera.

Podsjetila je da je prije 18 dana otkriven prvi slučaj koronavirusa u RS, te da se od tada svakodnevno bilježi rast broja oboljelih.

"Ali treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama", istakla je Cvijanović i napomenula da su upućeni apeli građanima da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

Podsjetila je koje su rigorozne mjere usvojene do sada, od koji je i javno objavljivanje imena osoba koje krše kućnu izolaciju i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija.

"Odlučili smo se za ovu mjeru kako bi se smanjio broj neodgovornih pojedinaca računajući da niko priseban ne bi zamijenio izolaciju u vlastitom domu boravkom u nekom javnom karantinu, gdje bi umjesto sa članovima svoje porodice, bio sa nepoznatim osobama", kazala je Cvijanović.

Također, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama su uvedene posebne kontrole ulaska građana koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prijelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

"Posebne pripreme izvršene su u okviru zdravstvenog sistema RS i najveću zahvalnost dugujemo našim zdravstvenim radnicima", navela je entitetska predsjednica.

Dodala je i da su preduzete brojne radnje na pripremi novih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih i oboljelih, i njihovom odvajanju od redovnih zdravstvenih službi.

Još uvijek se ne mogu, dodala je, sagledati sve posljedice koje će pretrpiti poslodavci, radnici, kao i privredni život u cjelini u RS, ali je važno da se već počelo sa kreiranjem određenih mjera.

"Iako je sada naš osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, aktivnosti se odvijaju na više kolosijeka uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način", kazala je Cvijanović.

Pozvala je građane RS da ostanu kod kuće, jer je u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta, da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u RS.

"A to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama", naglasila je predsjednica RS-a Željka Cvijanović.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...