Frustrirana činjenicama
17

Cvijanović s odlazećim Hahnom: Bez vlasti na nivou BiH ostajemo bez značajnih sredstava EU

Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas s odlazećim evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, poručivši potom kako se bez formirane vlasti u Bosni i Hercegovini ne možemo nadati sredstvima Evropske unije namijenjenih zemljama zapadnog Balkana.

Željka Cvijanović je kazala kako je sastanak dogovoren u vrijeme kada je prošla godina od Općih izbora u BiH.

"Još uvijek nije formirana vlast na nivou BiH, što predstavlja otežavajuće elemente u komunikaciji sa EU. U Briselu očekuju da BiH izvrši svoje obaveze koje su sasvim normalne i logične, da se formira vlast, ali nje, nažalost, još nema. Samo ta vlast ima kapacitet da pregovara i dogovara sa EU", istakla je Cvijanović za RTRS.

Navela je kako zna šta su njene obaveze na tom dugotrajnom putu, koji podrazumijeva čitav niz reformi i koje će, prema njenim riječima, olakšati život svim građanima Republike Srpske.

"Nezadovoljna sam, jer frustrira činjenica da čujete da su iz budžeta EU planirana značajna sredstva zemljama zapadnog Balkana, a vi faktički nemate sagovornike da pričate na tu temu. Na kraju, bez obzira na sve, poruka je negativna, jer ako nemate formiranu vlast, ne možete mnogo toga da uradite", poručila je predsjednica eniteta RS.