BiH
16

Cvijanović: Referendumska komisija zna koji su njeni naredni koraci

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da Komisija za provođenje referenduma u RS-u zna šta su njeni naredni koraci, nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ne ustupi biračke spiskove za potrebe referenduma u RS-u.

"Odluka CIK-a je samo još jedna u nizu opstrukcija koje se dešavaju i koje nastoje da zaustave sve aktivnosti u vezi s referendumom. Republička komisija ima jasan stav i oni znaju kakva je procedura. Sigurna sam da su ispoštovali procedure i da tu nema mjesta ni za kakve kvalifikacije kakve je dao CIK", navela je ona.

Ističući da će referendum u RS-u biti održan 25.septembra, Cvijanović je u izjavi novinarima u Tesliću ocijenila kao dobru odluku rukovodstva Srbije da ne podrži referendum u RS-u o 9.januaru kao Danu RS-a.

"To je dobra odluka. Srbija je na liniji svega što su njihovi visoki funkcioneri govorili u prethodnom periodu i što je ispravno, a to je da se ne miješaju u unutrašnja pitanja RS i BiH, niti bilo koje druge države", smatra entitetska premijerka.

Ponovila je da referendum nema veze s bilo kakvom secesijom RS-a, već da će se “osigurati upravo provođenje odluke Ustavnog suda BiH, kao i sigurnost 9.januara".