Novi odnosi RS-a
123

Cvijanović: Prvi ćemo u BiH formirati vlast, sad će sve biti drugačije

SRNA/Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će formiranje vlasti u Republici Srpskoj biti završeno u ovoj godini i da RSu tome prednjači u odnosu na ostale u BiH gdje ti procesi još traju.

Cvijanovićeva je rekla da će uskoro biti formirana nova vlada Republike Srpske koja će odmah nakon toga predložiti budžet u Narodnoj skupštini.

Ona je za Radio Beograd izjavila da je RS pokazala kapacitet da privede kraju formiranje vlasti poslije izbora i dodala da su u tom entitetu mirne, stabilne i funkcionalne institucije.

"Prvi smo koji uspijevaju formirati vlast. Raduje me što sada imamo stabilnost, veliki broj političkih partija koje daju podršku ovom programu rada nove vlade i imaćemo priliku da to vidimo u parlamentu. To će podrazumijevati da Vlada ima komotniju poziciju da može da provodi politike", naglasila je Cvijanovićeva.

On je istakla da je posebno raduje što će postojati direktna komunikacija institucija RS i predstavnika RS na nivou BiH, prvenstveno kada je riječ o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer će to olakšati posao i predsjedniku RS i Vladi i svim instuticijama koje će moći da se posvete razvoju i neće biti pod strašnim pritiskom kao u prethodne četiri godine kada je bila različita garnituru vlasti na dva nivoa.

"Imali smo ljude koji nisu željeli da komuniciraju sa Republikom Srpskom, a dolazili su iz Srpske, birani su na njenoj teritoriji, u ime Republike Srpske i njenih građana vršili su vlast u Sarajevu. Sada će to sve biti drugačije. Ta veza olakšaće značajno i da formulišemo politike, ali i da provodimo svoje politike koje su odavno formulisane", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila situaciju na nivou BiH ili u Federaciji kao konfuznu, neiskrenu i nefukcionalnu, bez bilo kakvog stvarnog opredjeljenja da se radi na konkretnim životnim stvarima.

"U FBiH je komplikovana situacija jer tamo u kontinuitetu postoji trajno nerazumijevanje, neslaganje politika koje promovišu bošnjačke i hrvatske političke partije, što otežava konstituisanje vlasti i postizanje dogovora", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je bilo situacija da RS u nekim zajedničkim angažmanima začas uradi svoj dio posla, a onda beskrajno dugo čeka partnere u Federaciji zato što oni imaju unutrašnji problem u vezi sa dogovaranjem i usaglašavanjem stavova.

Prema njenim riječima, generalno takvo okruženje u političkom Sarajevu ne obećava puno.

"Ne možete nikada da uspostavite normalan, iskren odnos. Oni su spremni da prihvate samo one partije koje klimaju glavom na sve njihove politike, koje prihvataju sve ono što oni promovišu kao svoje interese", naglasila je Cvijanović.