Unapređenje saradnje
38

Cvijanović: Ponosna sam što smo potpisali dokument o strateškoj saradnji s Azerbejdžanom

V. K.
Cvijanović i Aliyev (Foto: T. S./Klix.ba)
Cvijanović i Aliyev (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović potpisala je danas u Sarajevu, zajedno sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevom, dokument o strateškoj saradnji sa ovom državom, a nakon sastanka osvrnula se i na nastavak saradnje BiH i Azerbejdžana.

U obraćanju javnosti, Cvijanović je nakon sastanka naglasila kako je došlo vrijeme za otvaranje novog poglavlja u odnosima dvije države.

"Bila sam u prelijepom Bakuu i primljena sam na najbolji način. On je dokazao u prethodnom periodu. Mi smo odlučili da nakon određenih intervencija otvorimo novu stranicu u našoj saradnji. Novije i efikasnije poglavlje u odnosima. Hvala Azerbejdžanu za podršku koju su izrazili našim građanima 2014. godine kada je država pomogla zbog poplava", rekla je Cvijanović.

Poručila je kako je Azerbejdžan učestvovao u rekonstrukciji nekoliko objekata u BiH.

"U prethodnom periodu radili su predano kroz podršku na socijalnoj infrastrukturi, intervenisali prema nekoliko gradova, rekonstruišući objekte poput Doma zdravlja u Kotor Varoši, Park prijateljstva u Sarajevu, Centar za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu te Gerijatrijski centar u Banjoj Luci. Odlučili smo napraviti novi vid saradnje i jako sam ponosna što smo potpisali ovu deklaraciju. Ova deklaracija će omogućiti da imamo bolje političko razumijevanje, ekonomsku saradnju, uvezivanje naših biznisa te će nam služiti kao osnova za bolju sigurnosnu saradnju što je interes cijelog svijeta", ističe Cvijanović.

Naglasila je i kako će BiH uskoro otvoriti ambasadu u Azerbejdžanu.

"Sretna sam što su otvorili ambasadu u BiH te da je donesena odluka o uspostavljanju ambasade BiH u Bakuu. U okviru predviđenih novih ambasada, prioritet broj 1 je uspostaviti ambasadu u Bakuu i takva će instrukcija otići i prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH", rekla je predsjedavajuća.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Osvrnula se i na sastanke sa ministrima iz ove države koji su održani u srijedu.

"Pozdravljamo sve što je Azerbejdžan radio kada je u pitanju BiH, ali prešli smo sada na teren konkretnih odnosa. Imali smo korisne sastanke sa ministrima iz Azerbejdžana, entitetskih vlada i Vijeća ministara koji su utvrdili šta su oblasti u kojima možemo da se krećemo dalje. To su oblasti energetike, transporta, turizma i radit ćemo na sagledavanju naših mogućnosti, rekla je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na kraju, naglasila je kako će se pripremiti lista projekata za koje je BiH zainteresovana, a u kojima može učestvovati Azerbejdžan.

"Naložili smo resornim ministarstvima da pripreme liste projekata i naših interesovanja gdje želimo vidjeti tješnju saradnju sa Azerbejdžanom. Želimo da pokažemo da ćemo u budućnosti djelovati kao prijatelji i da ćemo se podržavati na međunarodnom terenu, ali i naše bilateralne odnose dovesti do tog nivoa da budemo zadovoljni i jedni i drugi", zaključila je Željka Cvijanović.