Ultimatum iz SNSD-a
58

Cvijanović: Od imenovanja kadra SNSD-a u FBiH zavisi da li će Bošnjaci dobiti nešto u RS-u

A. D.
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Nakon što je Predsjedništvo SDA jučer donijelo zaključak po kojem neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH, a što je bila želja predsjednika ove stranke Milorada Dodika, danas je promptno stigao odgovor iz SNSD-a
Potpredsjednica SNSD-a i predsjednica RS-a Željka Cvijanović poručila je da od imenovanja kadra SNSD-a u FBiH zavisi da li će Bošnjaci dobiti nešto u RS.

"To što oni to ne žele je njihova stvar. Nema povezivanja onoga što se dešava na nivou BiH sa onim što se dešava na nivou entiteta, ali ako će se na taj način dogovarati, onda će se i dogovoriti", rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci

Cvijanovićeva je istakla da nema povezivanja onoga što se dešava na nivou BiH sa

Iz SDa su jučer naveli da dokle god potpredsjednik Federacije BiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS bude reducirana na protokolarne funkcije, i dok god u Vladi RS nema ministara iz SDA takvi prijedlozi nemaju kredibilitet.

Cvijanović je rekla da godinama postoji opstrukcija u FBiH, koja je postojala i kada je SNSD trebalo da dobije različite pozicije na kantonalnom i federalnom nivou.

Treba napomenuti da Ustav Federacije BiH daje potpredsjednicima FBiH značajne ovlasti i da u praksi oni predstavljaju važnu kariku u funkcionisanju izvršne vlasti, dok se to ne može reći za funkciju potpresjednika RS-a na kojoj je trenutno Ramiz Salkić (SDA).