Oglasila se predsjednica
432

Cvijanović o protestima: Institucije moraju funkcionisati zbog interesa građana

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, povodom današnjih događaja u Banjoj Luci, da kao predsjednica Republike može da kaže da institucije treba da rade svoj posao, a kao građanin i majka ono što je rekla prije mnogo mjeseci - da duboko žali zbog tragedije koja se desila porodici Dragičević.

"Saosjećam i žalim zbog velikog, najvećeg gubitka, a to je gubitak djeteta. Ne mogu da komentarišem rad policije koja djeluje po nalogu tužilaštva i sprovodi akcije i mjere. Ni predsjednik Republike, ni predsjednik Vlade, ni narodni poslanik ne mogu da se miješaju u te aktivnosti. Oni znaju iz kog razloga su pokrenuli ovu akciju", naglasila je Cvijanović.

Govoreći o institucijama RS-a, Cvijanović je istakla da je u Republici Srpskoj napravljen širi konsenzus koji je dovoljan da obezbijedi njihovu stabilnost, ocijenivši da to mora biti prioritet broj jedan.

"Ako nema institucija, ako one nisu stabilne i nemaju stabilan politički ambijent, onda ne mogu da izvršavaju svoje obaveze prema građanima. Zato toliko insistiram na tome", rekla je Cvijanović.

Ona smatra da je veoma važno da Vlada, kao najvažniji i najvidljiviji instrument u operativnom smislu za sprovođenje politika, ima široku podršku parlamenta da može da se posveti razvoju, unapređenju ambijenta, rastu broja zaposlenih, penzija i plata i jačanju socijalne sfere.

Kada je riječ o saradnji sa institucijama na nivou BiH, Cvijanović je rekla da ima očekivanja i da je sve olakšano činjenicom što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer to otvara više prostora za bavljenje razvojem na republičkom nivou.

"Da bi taj sistem bio zaokružen i jači treba nam i Vijeće ministara u kojem će sjediti odgovorni ljudi koji su odnijeli pobjedu na izborima, koji mogu da preuzmu odgovornost za procese i da koordinišu aktivnosti sa republičkim institucijama što, nažalost, nikada nije bilo u posljednje četiri godine", napomenula je Cvijanović.