"Interna balkanska priča"
43

Cvijanović namjerava aktualizirati "Otvoreni Balkan": BiH je u ekonomskom blatu

S. Š. U.
Novoizabrana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (Foto: E. M./Klix.ba)
Novoizabrana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (Foto: E. M./Klix.ba)
Novoizabrana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je da će aktualizirati inicijativu Otvoreni Balkan kako bi se omogućio razvoj ekonomije u BiH u regionalnom kontekstu.

Cvijanović je naglasila kako će njen osnovni zadatak biti očuvanje interesa Republike Srpske te da će se zalagati da se državnom Predsjedništvu vrati nadležnost za vođenje vanjske politike za što smatra da je "uzurpirano".

"Ta vanjska politika godinama funkcioniše u opštem neredu tako da ste imali potpunu uzurpaciju vanjskopolitičkih aktivnosti u korist jednog naroda i političkih predstavnika tog jednog naroda. Dakle, mislim da se tu stvari moraju dobro iznivelisati. Interes je da realizirate neki međunarodni ili regionalni projekat ili bilo kakav projekat sa inostranim elementom koji će značiti boljitak bilo kome, građanima, privredi, institucijama", poručila je.

Istakla je i da će u Predsjedništvu BiH ponovno aktualizirati inicijativu Otvoreni Balkan kako bi se država "izvukla iz ekonomskog blata".

"Značilo bi mnogo za naše prevoznike, za naše privrednike, za turiste, akademsku zajednicu, studente, za radno sposobno stanovništvo njihovu migraciju na suženom prostoru koji je balkanski prostor, da ne odlaze u bijeli svijet, da ih držimo tu", poručila je Cvijanović tokom gostovanja u programu RTRS-a.

Smatra i da je Otvoreni Balkan samo replika Berlinskog procesa.

"Taj Otvoreni Balkan nama daje mogućnost za nadogradnju koju nam ne nudi Berlinski proces, ali u osnovi imate određene stvari koje su podudarne. I sad vam valja Berlinski proces, ali ne valja Otvoreni Balkan, zato što je to neka naša interna balkanska priča", mišljenja je Cvijanović.