Kontroverzna odluka
80

Cvijanović: Mi smo na određeni način preplašeni praksom Ustavnog suda BiH

SRNA/Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će u ponedjeljak, 17. februara, u Narodnoj skupštini RS-a biti obavljena konstruktivna i kvalitetna rasprava u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH, te zauzeti stavovi koji će biti dobri za građane entiteta RS.
Cvijanović je istakla da je Narodna skupština RS-a centralno i jedino relevantno mjesto da brani dejtonsku i ustavnu poziciju Republike Srpske.

Ona je napomenula da su danas najviši zvaničnici RS-a jednoglasno zaključili da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Cvijanović smatra da Republika Srpska godinama trpi veliku štetu.

"Trpili smo udare na identitet Republike Srpske, na obilježja RS-a, Dan Republike, sada na pitanje vlasništva, imovine", rekla je Cvijanović za RTRS.

Ona je kazala da su ranije odluke na štetu RS-a donosili visoki predstavnici, a da je tu "praksu" preuzeo Ustavni sud BiH.

Prema njenim riječima, umjesto da se gradi povjerenje unutar BiH, dolazi se u situaciju da se stvara sve veće nepovjerenje prema nekim institucijama koje nisu kredibilne i odlučuju politički, a trebalo bi da donose pravne odluke.

"Mi smo na određeni način preplašeni i zabrinuti određenom praksom Ustavnog suda BiH", rekla je, te istakla da strane sudije u Ustavnom sudu BiH služe preglasavanju sudija iz Republike Srpske i nanose štetu interesima tog entiteta.

Cvijanović kaže da se postavlja pitanje kakva je to zemlja u kojoj strane sudije rade posao koji treba da vrši domaće pravosuđe i kakav je kredibilitet u toj situaciji.

"Treća stvar je da umjesto da taj sud štiti ustavnost, on kreira odluke kojima se mijenja dejtonski sistem", navela je ona.

Na pitanje da li će Bošnjaci pristati na donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, Cvijanović je rekla da bošnjački političari urušavaju bilo kakav dogovor.

"Mislim da treba svi zajedno da sjednemo za sto i uredimo odnose u ovoj zemlji na način da budu svima po mjeri. To će biti težak zadatak. Nažalost, do sada nismo imali partnera u okviru domaćeg korpusa tri konstitutivna naroda da se bavimo tim stvarima jer to ne želi bošnjačka politika", navela je Cvijanović.

Ona je dodala da su za takvo ponašanje bošnjački političari ohrabreni od dijela međunarodne zajednice, prvenstveno od visokog predstavnika.

"Sve ovo što se sada radi usmjereno je na to da se istopi postojanje RS-a", smatra Cvijanović.

Ona je kazala da u RS-u institucije dobro rade svoj posao, nema devijacija kao u Federaciji BiH FBiH, te navela primjer nesprovođenja izbora u Mostaru, te nesprovođenje niza odluka Ustavnog suda BiH u FBiH.

Cvijanović je rekla da je Ustavni sud BiH nekoliko puta izlazio iz onoga što je njegov osnovni mandat, te da donosi odluke koje izazivaju pravnu nesigurnost.

"Mi želimo da pravimo ambijent u kojem ćemo moći svi zajedno da živimo na način da nećemo jedni drugima ni zagorčavati život, ni osporavati jedni druge, nego da se usmjerimo na prioritetna pitanja za građane - da popravljamo ekonomsku, socijalnu, infrastrukturnu sliku, kvalitet života", rekla je Cvijanović.

Međutim, kako je navela ona, u BiH je stalno prisutno izazivanje kriza.

"Žalim što to često produkuje Ustavni sud BiH, svrstavajući se na stranu političkih zahtjeva bošnjačkih stranaka, izlazeći im u susret. Mislim da to rade s namjerom da mijenjaju dejtonski sistem, a ranije su to radili visoki predstavnici", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila da je ovo opasna situacija i da ono što je dosad radio OHR prebacuje se na teren Ustavnog suda BiH.

"Mi nećemo sudove koji su pod utjecajem politike i stranaca, već hoćemo sudove koji će biti odgovorni pravosuđu u cjelini, građanima i Republike Srpske i FBiH, da budu sigurni da će biti zaštićeni", poručila je predsjednica bh. entiteta Republika Srpska.