Ko dolijeva ulje
41

Cvijanović komentarisala Schwarz-Schillinga: Država se ne može graditi preko intervencionizma

SRNA/Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se država ne može graditi preko međunarodnog intervencionizma.
Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga koji je kazao za Klix.ba da bi međunarodna zajednica, predvođena zemljama Kvinte, trebalo odmah da reaguje i donese odgovarajuće mjere, kojima bi izvršila pritisak da parlament RS-a povuče usvojene zaključke u vezi s učešćem njenih predstavnika u institucijama BiH, Cvijanović je rekla da je to samo potvrda onoga što je rekla obraćajući se u Narodnoj skupštini.

"BiH je zaista unesrećena zemlja kad se priziva intervencionizam međunarodnog faktora umjesto da se otvori proces široke, pravedne i konstruktivne reforme pravosuđa. Rekla sam da Bošnjaci i stranci uvijek pričaju istu priču, a to je samo pozivanje na intervenciju stranaca", istakla je Cvijanovićeva.



Predsjednica RS-a je ukazala da to znači da je BiH osuđena na propast, jer pravna država nije cilj, kao što nije cilj ni pravljenje ambijenta u kojem bi se gradilo kakvo-takvo povjerenje između naroda.

"Znači, nije cilj ni EU, jer da jeste onda bi nam pomagali da rješavamo probleme i gradimo dogovor umjesto da dolijevaju ulje na vatru, kao što to sada radi Schwarz-Schilling. Politika dvostrukih aršina je već toliko zatrovala naše odnose, da ni oni koji su imali neku vjeru da se to može popravljati, više u to ne vjeruju", istakla je Cvijanović.

Ona je poručila da se država ne može graditi preko međunarodnog intervencionizma.



"Pokušali su na taj način i evo gdje smo stigli", zaključila je predsjednica RS-a.