Aranžman upitan?
26

Cvijanović i Novalić: Nema svrhe ulaziti u novi aranžman s MMF-om ako će uslovi biti isti

Piše: M. T.
Foto: FENA
Foto: FENA
Aranžman Bosne i Hercegovine (BiH) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zvanično nije raskinut, ali smo upozoreni da, ukoliko ne dođe do izvršenja u svim tačkama, u kojima su naše obaveze i odnose se na sve nivoe vlasti, morat će preispitati aranžman i eventualno pristupiti zaključenju novog, s obzirom na to da ovaj nije pokazao održivost, izjavila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Nema svrhe ulaziti u novi aranžman sa MMF ako će svi uslovi biti isti, rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović nakon današnjeg sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

"Aranžman s MMF-om nije raskinut, ali smo upozoreni da se on mora preispitati i eventalno pristupiti zaključenju nekog novog aražmana, ukoliko svi nivoi vlasti ne izvrše obaveze po svim tačkama. Ipak ne vidim da se ulazi u novi aranžman ako će svi uslovi biti isti kao u prethodnom aranžmanu", rekla je Cvijanović i dodala da su u RS-u izvršene sve obaveze koje se tiču aranžmana, ali da su problem nagovještena povećanja plata za policiju na državnom nivou.

Novalić je naglasio da se vlastima u BiH gleda kroz prste zbog složene sktrukture te države, ali da i MMF neće vječno čekati da se ti problem otklone.

”Mi u FBiH nećemo izgubiti sredstva za podsticaje zapošljavanju jer opšti kolektivni ugovor traje do avgusta, a ne do juna kako to sindikati navode. Osim toga, sve odredbe iz OKU prekomponovane su u granske kolektivne ugovore”, rekao je Novalić u Banjoj Luci.

Istakla je da bi ta odluka Vijeća ministara, uz ono što nije izvršeno iz aranžmana s MMF-om, bila dodatno opterećenje.

"Mislim da nam MMF, s obzirom na to da je ovo neka zajednička inicijativa s EU, nastoji progledati kroz prste pa odugovlače. Da je neko drugi u pitanju davno bi presjekli i rekli da aranžman ne postoji", ustvrdila je entitetska premijerka.

Smatra da je aranžman završena priča, jer ne zna na koji način Vlada više treba da nastupa u ovom smislu, jer je RS svoje obaveze završila, a i poslanici SNSD-a su na nivou BiH pokušali da se izvrše i obaveze tog nivoa vlasti.

"Sada više nemamo nikakve mogućnosti da nešto uradimo", dodala je Cvijanović.