Nakon MAP-a
1

Cvijanović i Dodik: U vanjskopolitičkom djelovanju BiH izrazit će se i interesi RS-a

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjoj Luci s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kazavši nakon sastanka da su definisali vanjskopolitičko djelovanje na način da u tom djelovanju izraze interes RS-a.

Cvijanović je najavila da će se raditi odabir novih ljudi koji će obavljati važne poslove u okviru Bosne i Hercegovine, na način da se "izraze i odraze" interesi entiteta Republika Srpska.

"Ranije nismo vidjeli dogovaranje između predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva. To je jedan važan proces u okviru ustavnih procedura koji će znati kako se izražavaju interesi RS-a, a da ne naštete nikom drugom", kazala je ona.

Navela je kako zna da je vrlo teško da država provodi vanjsku politiku, ali da je to tako s obzirom na to da je komplikovan ustroj BiH.

"Član Predsjedništva iz Republike Srpske je opredijeljen da predstavljanje naših interesa bude adekvatno našim potrebama", rekla je Cvijanović.

Napomenula je da će na sljedećim destinacijama izvršiti razrješenja da se izvrši imenovnje novog kadra: Japan, Bugarska, Izrael, Češka, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija i OSCE.

Milorad Dodik je istakao kako mu je zadovoljstvo da se sastane s predsjednicom RS, budući da je izabran u RS i delegiran da zastupa njene interese.

"Nezaobilazna je uloga koordinacija stavova sa RS-om i poštivanja Dejtonskog sporazuma koji govori da je BiH sastavljena od dva entiteta. Zakonska i ustavna je obaveza da se stavovi traže u institucijama RS", kazao je on.

Poručio je da je njihova želja da RS bude vidljiva u svim procesima u kojima je pitana po ustavu.

"Ustav RS u članu 80 kaže da predsjednik RS vodi tu politiku. Ja sam spreman kao srpski član da uvažim prijedloge koji dolaze iz RS i da ih provodim. Razgovarali smo o pitanjima vezanim za našu koordinaciju, da se na nivou BiH to pojača, jer to nije bilo moguće koordinairati", rekao je Milorad Dodik.