|

Cvetković na početku suđenja rekao da se osjeća kao lik iz Kafkinog "Procesa"

Cvetković na početku suđenja rekao da se osjeća kao lik iz Kafkinog "Procesa"
1
F
FENA
12.11.2013. u 11:28
10
komentara
1

dijeljenja
Cvetković na početku suđenja rekao da se osjeća kao lik iz Kafkinog "Procesa" Foto: Arhiv/AFP
Suđenje Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za krivično djelo genocid a u vezi s dešavanjima u i oko Srebrenice u junu i julu 1995. godine počelo je danas u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe i odbrane.
Prema tužbenim navodima, Aleksandar Cvetković je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba vojske RS-a krajem juna 1995. sudjelovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a radi uznemiravanja bošnjačkog stanovništva te je 11. jula 1995. godine sudjelovao u vojnoj operaciji "Krivaja-95“.

Kako se u optužnici nadalje navodi, Cvetković je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz "zaštićene zone“, 16. jula 1995. na ekonomiji "Branjevo" zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda sudjelovao u pogubljenjima zarobljenika pri čemu je na toj lokaciji pogubljeno najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, a samo su dva zarobljenika preživjela.

Zastupnik optužnice u ovom predmetu, tužitelj Dubravko Čampara, najavio je u uvodnoj riječi da će tužbene navode dokazivati ispitivanjem 25 svjedoka od kojih su dva zaštićena te nalazima vještaka i značajnim brojem materijalnih dokaza uključujući i dvije direktive Glavnog štaba VRS-a.

Naveo da će, među ostalim, dokazati da je optuženi Cvetković ušao u Srebrenicu zajedno s tadašnjim komandantom GŠ VRS-a Ratkom Mladićem te da je potom otišao u selo Pilica, općina Zvornik, i ekonomiju "Branjevo" gdje je, kako se u optužnici navodi, sudjelovao u egzekuciji bošnjačkog stanovništva.

Branitelj optuženog advokat Petko Pavlović naveo je da će odbrana osporavati činjenični supstrat optužnice kao i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela za koje se Cvetković tereti.

Ustvrdio je da Tužiteljstvo BiH neće dokazat van razumne sumnje tužbene navode, odnosno sudjelovanje njegovog branjenika u spomenutim zločinima.

Optuženi Aleksandar Cvetković izjavio je da se osjeća kao glavni lik iz Kafkinog romana "Proces“ (Josef K).

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 9. juna ove godine, a nakon što su tada osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića izručile vlasti Izraela, čime je postao dostupan pravosudnim organima BiH.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...