BiH
75

Ćurak: Nadam se da dolazi do emancipacije donosilaca političkih odluka u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bilo koja politička struktura koja se opire rješavanju problema institucija kulture u BiH poništava sopstvenu historiju, kazao je za Klix.ba univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak dežurao je u ponedjeljak u Zemaljskom muzeju BiH u okviru građanske akcije "Ja sam Muzej".

"Organizatori ove stvaralačke geste pozvali su me da učestvujem u akciji na koju sam se rado odazvao smatrajući da je to jedna vrsta odgovornosti intelektualaca", rekao je Ćurak.

Istakao je da je Zemaljski muzej BiH ozbiljna institucija zemlje za koju se nada da pretenduje da bude ozbiljna.

"Posjetio sam Muzej i vidio mnogo lijepih stvari, ali nažalost sva ta ljepota miješa se s jednom vrstom tjeskobe. Zemlje i narodi mogu nestati, to ne treba potcjenjivati, ali jedan od ključnih okidača dugog i sporog nestajanja zajednica je kulturocid, a najgori je samokulturocid", kazao je Ćurak.

Dodao je da se nada kako će donositelji odluka u BiH konačno "doći pameti" i da će trenutni politički dogovori u našoj državi biti zamijenjeni razumijevanjem i svjesnošću o zemlji.

"Ovo nije muzej države nego muzej zemlje. Kada kažemo muzej države onda mislimo na političke institucije, a mi trenutno imamo političke institucije koje su zapravo protivnik kulturnih institucija koje se ne generišu iz monokulturnih koncepata. Zbog toga je Zemaljski muzej danas u apatridskom statusu. Kada kažemo muzej zemlje onda on nema političke konotacije i ne smije ih imati", rekao je Ćurak.

Ćurak je kazao da je Zemljski muzej svjedočanstvo našeg načina života i svih naših načina života.

"Bilo koja politička struktura koja se opire jasnom institucionalnom rješavanju pozicije Zemaljskog muzeja i drugih kulturnih institucija poništava svoju sopstvenu historiju ili zaista u jednoj vrsti obrazovnog redukcionizma tumači historiju iz današnjeg vremena odnosno na način da smatraju da historija potječe od njih", rekao je Ćurak.

Ističe da bi, kada bi se tako stvari posmatrale, finansiranje Zemaljskog muzeja BiH bilo riješeno onda kada bi on bio konstituisan kao mehanički zbir tri monokulture.

"To je silovanje historije, uma, logosa i tradicije. Čuo sam da unutar Ministarstva civilnih poslova BiH postoji jedna ozbiljna ideja da se pomogne kulturnim institucijama. Hoće li se moći na Vijeću ministara BiH postići saglasnost da se krene u rješavanje ja ne znam. U jednoj pesimističkoj varijanti muzej može nestati jer političari mogu reći da ih to ne interesuje, ali u optimističnoj varijanti nadam se da dolazi do emancipacije donosilaca odluka u BiH i razumijevanja da sistemsko rješavanje problema nije negacija političkog sistema BiH", zaključio je Ćurak.