|

Zanimljiva imena kodnih policijskih akcija u BiH: Od Kazanove do Sove

Zanimljiva imena kodnih policijskih akcija u BiH: Od Kazanove do Sove
26
Piše: J. H.
30.6.2014. u 14:16
58
komentara
26

dijeljenja
1/7 Akcija Lutka II (Foto: Klix.ba)
2/7 Akcija Pandora (Foto. Klix.ba)
3/7 Akcija Zenit (Foto: Klix.ba)
4/7 Akcija Brava (Foto. Klix.ba)
5/7 Akcija Skela - Pauk
6/7 Akcija Lutka
7/7 AKcija Trio
Od osnivanja policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, bilo da se radi o entitetskim ili državnim, provedeno je na stotine akcija u cilju procesuiranja kršitelja zakona i propisa. Većina tih akcija nose kodne nazive koji često nemaju nikakve veze sa predmetom. Donosimo vam neke najzanimljivije.
Posljednja od takvih akcija je i ona kodnog naziva Sailor (mornar) koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli sinoć na području Banje Luke i Mostara, a koja se odnosi na malverzacije sa pomoći nakon poplava.

Prethodno, ista ageecija provela je akciju Pandora u kojoj je uhapšeno više od 40 osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranja novca, carinske utaje i utaje poreza.

Čak, Šetač, Gold...U isto vrijeme provedene su akcije Rubikon i Alf u kojima su uhapšene osobe osumnjičene da su umiješane u krivična djela organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Ovog mjeseca provedena je akcija kodnog naziva Pink u kojoj je SIPA pretresla objekte u nekoliko gradova u RS-u radi dokumentiranja krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa.


Sredinom juna provedena je akcija Šetač II s ciljem suzbijanja neovlaštene međunarodne trgovine veće količine marihuane-skank, sa područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine.

SIPA je u akciji kodnog naziva Koverta uhapsila direktora ŠPD Unsko – sanske šume i nesuđenog premijera Vlade USK Đevada Muslimovića i njegovog vozača Hajrudina Pehlivanovića zbog sumnji u krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa nizom koruptivnih krivičnih djela kao što su primanje i davanje mita te zloupotreba položaja i ovlasti.

U akciji Gold koja je provedena krajem maja i početkom juna uhapšeni su carinski službenici BiH a koja povezana s uvozom, odnosno švercom zlata i druge robe iz Turske, ali uglavnom se tiče zlata.

U to vrijeme u Brčkom je provedena akcija kodnog naziva Palermo u kojem je tamošnja policija uhapsila šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu droge i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja.

Krajem aprila banjalučka policija provela je akciju Čak u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su na području grada izvršili više krivičnih djela zelenaštva, iznude novca i prevare, ostvarivši materijalnu korist od 100.000 KM.

Šiling, Znak R, Kazanova...Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva Imperijal sredinom aprila u Unsko-sanskom kantonu oduzeli oko 7.000 komada nosača zvuka i slike, za koje se sumnja da su piratska izdanja, četiri računarske jedinice, četiri štampača, dva skenera, 11 rezača, 665 odšampanih omota i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Slična akcija provedena krajem marta nosila je kodni naziv Disk.

U međunarodnoj akciji kodnog naziva Šiling na području Brčko distrika, Tuzlanskog kantona, Republike Srpske i Slovenije koja je izvedena 10. aprila uhapšeno je 18 osoba zbog sumnje da su se kao članovi organizovane kriminalne grupe bavili krijumčarenjem opojnih droga i trgovinom oružja iz BiH u Austriju i Sloveniju.

Jedan od najinteresantnijih kodnih naziva bio je i Znak R u kojoj su službenici SIPA-e i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uz asistenciju pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko distrikta oduzeli sportsku obuću sa krivotvorenim robnim znakovima zaštićenih robnih marki Nike, Adidas i Converse , oko 24.000 pari, tržišne vrijednosti oko 850.000 KM.


Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su u akciji kodnog naziva Džoker privremeno oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 2,2 miliona KM.

U martu ove godine SIPA je provela operativnu akciji kodnog naziva Kazanova koja je rezultirala hapšenjem devet osoba osumnjičenih za trgovinu drogom.

U akciji Lutka, jednoj od najvećih poslije rata u našoj zemlji, uhapšeno je nekoliko osoba s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela.

Također, policijske agencije provele su i akcije kodnih naziva Sigurnost, Bastion, Road, Malta, Bety, Panama Biznis, Meso, Maestral, Partner, Izvor, Loto, Zenit, Sova, Poskok, Blef, Master, Osoje, Brava, Skela-Pauk, Bregava, Copy, Arka - RS, Baltik, Devetak, Pišće, Kamagra, Vozač, Pelegrino, Plamen, Skela, Enigma, Šah, Meteor, Livar, Gama, Boss, Knez, Lomač, Arizona, Kasko, Kafa, Grand, Grom, Carina, Prenj, Hit, Taksa, Kanon, Kamen...
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...