O porazu sistema
25

Ćudić traži izmjene pravilnika koje omogućavaju nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

I. Sa.
Nakon najave Emele Mujanović, pripadnice Oružanih snaga BiH da napušta ovu instituciju zbog zabrane da nosi hidžab, oglasila se zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Sabina Ćudić.
Ona je podnijela inicijativu da se omogući nošenje hidžaba u Oružanih snaga BiH.

"U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je svima u Oružanim snagama BiH u potpunosti dozvoljen život u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima", navela je Ćudić.

Poručila je kako smo na putu da "izgubimo i posljednje vojnikinje s hidžabom te da ugušimo entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab a imaju ambiciju da se priključe Oružanim snagama".

"To ne smijemo dopustiti. Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH i vjernicama, muslimankama, omogući nošenje hidžaba", zaključila je Ćudić.

Mujanović je, podsjetimo, jučer objavila odluku o napuštanju OS BiH te je poručila kako za nekoliko dana neće niti jedna pokrivena žena biti u ovoj instituciji.

"Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi). Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom, odnosno presudom, zabranom hidžaba?! Kažete svi želite suživot a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana!", napisala je Mujanović putem društvenih mreža.

Ona je duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane nošenja hidžaba u vojnoj službi. Tim povodom je prošle godine imala sastanak s ministrom odbrane Zukanom Helezom koji je, kako je kazao advokat Emir Kovačević, pokazao dobru volju da pomogne u rješavanju problema.

Posljednja informacija vezana za ovaj slučaj bila je ona iz januara kada je Ustavni sud donio presudu da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav.