{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćudić: Takozvani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a nelegalan

F
17.6.2015. u 13:19
251
21
Ćudić: Takozvani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a nelegalan
251
Ćudić: Takozvani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a nelegalan
Sabina Čudić
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo brojne primjedbe izazvalo je pitanje zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić o legalnosti Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO).
Ćudić je kazala da je niz sudskih presuda i niz odgovora Ministarstva pravde KS-a ukazao na "jednu općepoznatu činjenicu da se radi o neregistrovanom, odnosno, ilegalnom sindikatu, a koji je upleten u niz ilegalnih radnji vezano za nezakonito zapošljavanje“.

"Iznenađena sam i razočarana što su javno i otvoreno, premijer KS-a Elmedin Konaković i Vlada KS-a stali na stranu tog sindikata i smatraju da su pregovori, dogovori i ugovori sklopljeni s tim sindikatom legitimni, a to niz sudskih presuda negira", kazala je novinarima Ćudić.

Polaže nadu u Komisiju koja je oformljena i koja će krenuti u reviziju tih procesa, te da će javnosti uskoro biti predočeno niz ilegalnih radnji koje su se dešavale u proteklom periodu u sektoru obrazovanja u KS-u i da će početi sistemski rješavati te probleme.

Pojasnila je i genezu registracije navodeći da je sindikat 2003.godine bio registrovan na nivou BiH, što je također bilo ilegalno.

"Da biste bili registrovani sindikat, morate dobiti i saglasnost RS-a i Distrikta Brčko, a da biste bili registrovai kao federalni sindikat, morate također biti i registrovani s poreznim brojem, što nije slučaj, a da biste imali naziv kantonalni, morate biti registrovani i u Kantonu Sarajevo, morate biti zavedeni ili kao podružnca ili grana sindikata, što apsolutno nije slučaj", kazala je Ćudić.

Govoreći o reblansu budžeta, Ćudić je kazala da je i to "takozvani rebalans budžeta, kao što je takozvani sindikat“, jer su velike kozmetičke i minijaturne promjene u odnosu na budžet i da su se one vjerovatno desile bez dogovora.

U nastavku sjednice zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo po skraćenom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: