BiH
251

Ćudić: Takozvani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a nelegalan

FENA
Sabina Čudić
Sabina Čudić
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo brojne primjedbe izazvalo je pitanje zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić o legalnosti Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO).

Ćudić je kazala da je niz sudskih presuda i niz odgovora Ministarstva pravde KS-a ukazao na "jednu općepoznatu činjenicu da se radi o neregistrovanom, odnosno, ilegalnom sindikatu, a koji je upleten u niz ilegalnih radnji vezano za nezakonito zapošljavanje“.

"Iznenađena sam i razočarana što su javno i otvoreno, premijer KS-a Elmedin Konaković i Vlada KS-a stali na stranu tog sindikata i smatraju da su pregovori, dogovori i ugovori sklopljeni s tim sindikatom legitimni, a to niz sudskih presuda negira", kazala je novinarima Ćudić.

Polaže nadu u Komisiju koja je oformljena i koja će krenuti u reviziju tih procesa, te da će javnosti uskoro biti predočeno niz ilegalnih radnji koje su se dešavale u proteklom periodu u sektoru obrazovanja u KS-u i da će početi sistemski rješavati te probleme.

Pojasnila je i genezu registracije navodeći da je sindikat 2003.godine bio registrovan na nivou BiH, što je također bilo ilegalno.

"Da biste bili registrovani sindikat, morate dobiti i saglasnost RS-a i Distrikta Brčko, a da biste bili registrovai kao federalni sindikat, morate također biti i registrovani s poreznim brojem, što nije slučaj, a da biste imali naziv kantonalni, morate biti registrovani i u Kantonu Sarajevo, morate biti zavedeni ili kao podružnca ili grana sindikata, što apsolutno nije slučaj", kazala je Ćudić.

Govoreći o reblansu budžeta, Ćudić je kazala da je i to "takozvani rebalans budžeta, kao što je takozvani sindikat“, jer su velike kozmetičke i minijaturne promjene u odnosu na budžet i da su se one vjerovatno desile bez dogovora.

U nastavku sjednice zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo po skraćenom postupku.