Reakcija iz NS-a
40

Ćudić: Suprotstavit ćemo se legalizaciji kriminala u krivičnom zakonu FBiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer su usvojene izmjene člana 382 Krivičnog zakona FBiH koje legalizuju praksu političkog posredovanja u raspodjeli javnih finansija i poslova u državnoj administraciji i preduzećima, saopćeno je iz Naše stranke.

Izmjene je predložio Pokret demokratske akcije, stranka nastala raskolom unutar SDA, zahvaljujući tim izmjenama, optužbi za trgovinu uticajem mogao bi biti oslobođen predsjednik te partije Mirsad Kukić, kao i Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, te Amir Zukić, bivši sekretar SDA, saopćeno je.

“Ove izmjene pokazuju da je kriminal instrumentalizirao Zastupnički dom. Pored toga što će pojedini biti oslobođeni optužbi za trgovinu uticajem, najgore je što su svima u budućnosti odriješene ruke da posreduju u nelegalnim radnjama jer posredovanje više nije nezakonito. Na ovaj način napravljena je rupa u zakonu kroz koju može proći cjelokupan kriminalni dio vladajuće strukture”, rekla je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Zastupnici Naše stranke u Domu naroda će, kako su poručili, učiniti sve da zaustave ovaj pokušaj legalizacije kriminala.