Razgovori u Delegaciji EU
144

Ćudić: Smatra se da ako se zavrnu dvije ili tri ruke, možete dobiti brzi ishod

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon prvog jutrošnjeg sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije predstavnici parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH su se obratili novinarima kazavši da je fokus bio na deblokadi ovog entiteta.

Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić je, govoreći o tome šta ova stranka neće institucionalno podržati, kazala da je opcija i ispunjavanje individualnih želja stranaka.

"Ako uzmete u obzir tekst dogovora u Mostaru, jasno je da se pristalo na koncept legitimnog predstavljanja. To nije samo krivica stranaca, nego i domaćih aktera koji su pristali da dogovore obavljaju van institucija BiH. Smatra se da ako se zavrnu dvije ili tri ruke u BiH, možete dobiti ishode koji se posmatraju kao brzi i pragmatični, a nisu to. Mi nećemo učestvovati u ispunjavanju individualnih želja pojedinih stranaka. Sve što bude na stolu, a mi predložimo, ticat će se funkcionalnosti Federacije BiH. U tom kontekstu sam kritikovala Dom naroda koji se koristi kao groblje zakona iz Predstavničkog doma", rekla je Sabina Ćudić.

Ona navodi da su opozicione stranke, prije svega Naša stranka i SDP, uspjele osujetiti dogovor SDA i HDZ-a koji je započet u Mostaru.

"Mislim da smo napravili historijski važan pomak da zaustavimo tu vrstu donošenja odluka u BiH (način donošenja odluka u Domu naroda)", rekla je.

Na kraju, zaključila je da "koalicija SDA i HDZ-a funkcioniše kao koalicija ličnih stranačkih interesa, a ne kao legitimno predstavljanje Hrvata ili Bošnjaka".

Novi termini sastanaka s ovim institucionalnim predstavnicima iz parlamentarnih stranaka zakazani su za 7. i 15. decembar.

Sanela Prašović-Gadžo (SBB) (Foto: T. S./Klix.ba)
Sanela Prašović-Gadžo (SBB) (Foto: T. S./Klix.ba)

"Razgovarali smo o tome kako FBiH učiniti funkcionalnijom od predsjednika Federacije, preko premijera do onoga što je Dom naroda i šta treba biti. Ovi razgovori će se nastaviti", rekla je SBB-ova Sanela Prašović-Gadžo.

Ona je poentirala da je problem u SDA i HDZ-u. Ipak, o tome da li se pokušava izaći ususret HDZ-u, ona nije htjela konkretno govoriti,

"Pod tepih se gura činjenica da je cijeli zastoj koji imamo u FBiH od izbora 2018. godine uzrokovan time što HDZ i SDA ne mogu da se dogovore i to je stvorilo krizu u funkcioniranju entiteta. U Domu naroda se zakonska rješenja guraju pod tepih. Sad je predstavnik iz Doma naroda rekao da ima 10 zakona koji čekaju. Moramo skinuti maske i početi otvoreno govoriti šta je kočnica i kako je riješiti", rekla je Prašović-Gadžo.