{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi

24.12.2017. u 20:24
247
133
Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi
247
Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osam godina je (22. decembra) prošlo od presude Sejdić-Finci koju je donio Evropski sud za ljudska prava i koju Bosna i Hercegovina do danas nije implementirala, podsjećaju iz Naše stranke.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Iako se Članom II Ustava BiH navodi direktna primjenjivost Evropske konvencije o ljudskim pravima i prioritet Konvencije i njenih protokola, pravo na kandidaturu za Dom naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvo BiH imaju još uvijek samo pripadnici konstitutivnih naroda", kazala je Sabina Ćudić.

Dodala je da nije samo presuda u slučaju Sejdić-Finci ta koja obavezuje BiH da prestane sa diskriminatornim praksama, tu je i obaveza izmjene izbornog zakonodavstva koju je Bosna i Hercegovina preuzela 2002. godine, postavši članica Vijeća Evrope.

"Venecijanska komisija je, također, u svom izvještaju iz 2005. godine izrazila potrebu za izmjenom ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine u cilju usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i iznijela konkretne prijedloge za ovu reformu. Bosnu i Hercegovinu je na usklađivanje spornih odredbi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obavezao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpisan 2008, kojim je predviđen rok od jedne do dvije godine za ove izmjene. Prošlo ih je gotovo 10"; kazala je Ćudić.

Napomenula je da je omogućivanje svih ljudskih prava je Našoj stranci u vrhu prioriteta političkog djelovanja.

“Ova zemlja u najvećoj mjeri žrtva je neosnovane privilegiranosti na osnovu bilo čega, ali korjenita promjena tog stanja uslijedit će tek kad svi građani budu mogli birati i biti birani u sve institucije vlasti bez obzira na bilo koji njihov kolektivni identitet. U oktobru 2018. bit će prilika da se biraju one političke snage koje vlastitim primjerom potvrđuju tu težnju. Mi koji se izjašnjavamo onako kako nam to piše na ličnim kartama i pasošima, kao Bosanci i Hercegovci, i koji vjerujemo u zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina, moramo i hoćemo biti ravnopravni sa onima koji svoja prava crpe iz činjenice da se deklarišu kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi”, izjavila je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: