{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi

24.12.2017. u 20:24
247
133
Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi
247
Ćudić o "Sejdić-Finci": Bosanci i Hercegovci čine ovu zemlju koliko i Bošnjaci, Hrvati i Srbi
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osam godina je (22. decembra) prošlo od presude Sejdić-Finci koju je donio Evropski sud za ljudska prava i koju Bosna i Hercegovina do danas nije implementirala, podsjećaju iz Naše stranke.
"Iako se Članom II Ustava BiH navodi direktna primjenjivost Evropske konvencije o ljudskim pravima i prioritet Konvencije i njenih protokola, pravo na kandidaturu za Dom naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvo BiH imaju još uvijek samo pripadnici konstitutivnih naroda", kazala je Sabina Ćudić.

Dodala je da nije samo presuda u slučaju Sejdić-Finci ta koja obavezuje BiH da prestane sa diskriminatornim praksama, tu je i obaveza izmjene izbornog zakonodavstva koju je Bosna i Hercegovina preuzela 2002. godine, postavši članica Vijeća Evrope.

"Venecijanska komisija je, također, u svom izvještaju iz 2005. godine izrazila potrebu za izmjenom ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine u cilju usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i iznijela konkretne prijedloge za ovu reformu. Bosnu i Hercegovinu je na usklađivanje spornih odredbi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obavezao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpisan 2008, kojim je predviđen rok od jedne do dvije godine za ove izmjene. Prošlo ih je gotovo 10"; kazala je Ćudić.

Napomenula je da je omogućivanje svih ljudskih prava je Našoj stranci u vrhu prioriteta političkog djelovanja.

“Ova zemlja u najvećoj mjeri žrtva je neosnovane privilegiranosti na osnovu bilo čega, ali korjenita promjena tog stanja uslijedit će tek kad svi građani budu mogli birati i biti birani u sve institucije vlasti bez obzira na bilo koji njihov kolektivni identitet. U oktobru 2018. bit će prilika da se biraju one političke snage koje vlastitim primjerom potvrđuju tu težnju. Mi koji se izjašnjavamo onako kako nam to piše na ličnim kartama i pasošima, kao Bosanci i Hercegovci, i koji vjerujemo u zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina, moramo i hoćemo biti ravnopravni sa onima koji svoja prava crpe iz činjenice da se deklarišu kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi”, izjavila je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
U razlazu Elmedina Konakovića i SDA upravu je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: