"Car je go"
241

Ćudić: HDZ i SNSD pričaju o nezavisnosti BiH od stranih utjecaja, a idu u Zagreb i Beograd na konsultacije

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je na press konferenciji Naše stranke kazala da će građani RS-a morati se odlučiti između vlasti i evropskog puta i da se ne može više sjediti na dvije stolice.
Ćudić je kazala da se nameće nelogičnost gdje HDZ i SNSD pozivaju na nezavisnost BiH od međunarodnog utjecaja dok se svjedoči konstantnom konsultovanju i traženju instrukcija iz Beograda i Zagreba u vezi unutrašnjih pitanja BiH.

"Pozivam naše partnere da praktikuju ovo što zagovaraju jer Naša stranka ni Trojka ne idu po konsultacije u Zagreb, Beograd ni u jednu drugu međunarodnu prijestolnicu", kazala je Ćudić.

Ona je rekla i da će pozvati međunarodne aktere koji u historijskom momentu za BiH potencijalno biraju partikularne interese pojedinih članova međunarodne zajednice, a na potencijalnu štetu evropskog puta, da zajednički traže zajedničke interese BiH i međunarodne zajednice i da ovaj "historijski momenat ne bacaju u sjenu potencijalnih neslaganja međunarodne zajednice i da partikularne interese ne donose na štetu BiH".

Ćudić je kazala da su maske pale i da je car go, a da ako građani RS žele evropski put onda će morati birati između te vlasti i Evropske unije.

"Mi nećemo ostaviti građane RS-a na cjedilu i iza na Evropskom putu, a ovo nije vrijeme koje dopušta sjedenje na dvije stolice, a to pokazuje međunarodni pritisak i nervoza", kazala je Ćudić.

Ona je kazala da građani trebaju znati ko vodi ka EU, a ko koristi Schmidtove odluke da zaustavi procese.

"Da li može Naša stranka bez SNSD-a, znamo strukturu u Domu naroda, znamo sudske odluke i vrijeme će pokazati da li će se dodatni alati koristit protiv onih koji pokazuju takvo ponašanje", poručila je Ćudić.

Ona je kazala da su se do prije godinu dana zvaničnici smijali sankcijama, a sada zasjedaju i pitaju se hoće li opstati entitet.