BiH
0

Čubrilović: Svi problemi u BiH moraju se rješavati dogovorom

FENA
Nebojša Čubrilović
Nebojša Čubrilović
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da se svi problemi u BiH moraju rješavati dogovorom, te da je bilo dobro da je i počasna jedinica Oružanih snaga BiH bila prisutna danas u Banjoj Luci.

Kazao je da je to dobra odluka onoga ko je naredio njihovo prisustvo na određenim aktivnostima kojima je počelo obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, kojeg je osporio Ustavni sud BiH.

"Ljudi iz RS-a su dio te vojske. Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH baštini tradiciju Vojske RS i mislim da je sasvim uredu što su se pojavili na današnjem obilježavanju i što će biti i na sutrašnjim manifestacijama", rekao je Čubrilović novinarima u Banjoj Luci.

Čubrilović je, nakon polaganja vijenaca palim borcima RS-a i NOR-a, istakao je da ovim aktivnostima RS "na dostojanstven način počinje obilježavanje Dana RS".

"RS, odavanjem počasti borcima iz jednog i drugog rata, pokazuje poštovanje prema tim ljudima koji su u dali život za ono što imaju današnje i buduće generacije", rekao je novinarima Čubrilović.

Nadam se, dodao je, da će se u budućnosti živjeti s mnogo više razumijevanja, a da će se svi problemi rješavati dogovorom.

Počasna jedinica OSBiH bila je prisutna samo pri dolasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kojem su predali raport prije nego što je položio vijenac palim borcima RS-a, nakon čega su se povukli.