BiH
0

Crvenom krstu Kantona 10 prijeti zatvaranje

SRNA
Livno
Livno
Crveni krst Kantona 10 doveden je u gotovo bezizlaznu situaciju, jer ova humanitarna organizacija iz kantonalnog budžeta za tekuću godinu nije dobila ni marku, upozorio je sekretar Crvenog krsta ovog kantona Stjepan Vidović.

Vidović je rekao Srni da je izostankom granta za programe pomoći socijalno najugroženijim kategorijama kantonalni Crveni krst doveden pred zatvaranje, što bi bilo neshvatljivo, nedopustivo i krajnje neodgovorno.

Prema njegovim riječima, razlog da kantonalna organizacija Crvenog krsta još nije zatvorila vrata su sredstva od članarine i prihodi od usluga polaganja prve pomoći koje plaćaju kandidati za vozače motornih vozila, ali i nesebičan rad i zalaganje volontera koji u okviru projekta kućne njege obilaze i pomažu starim, bolesnim i socijalno ugroženim licima.

Vidović je rekao da kantonalne vlasti imaju "maćehinski" odnos prema Crvenom krstu koji samo u okviru projekta kućne njege pruža razne vidove pomoći za više od stotinu siromašnih porodica u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, a od 20.000 KM koliko je predviđeno kantonalnim budžetom u ovoj godini nisu dobili ništa.