BiH
10

Crnogorci dostavili BiH inicijativu Zapadnobalkanska šestorka +2

FENA
Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je dostavljen prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore za uspostavu novog oblika unapređenja regionalne saradnje. Ponuđeni prijedlog je u fazi razmatranja u državama na koje se inicijativa odnosi, saznaje Fena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Lukšić i Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Lukšić i Lagumdžija (Foto: Klix.ba)

Na upit Fene o razmatranju "crnogorske inicijative" iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH kažu da su se zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić tokom sastanka koji je održan 27. augusta u Sarajevu dotaknuli i teme inicijative “Zapadnobalkanska šestorka + 2“.

"Generalni stav Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a koji je tokom sastanka potvrdio i ministar Lagumdžija, je da Bosna i Hercegovina podržava svaku inicijativu koja doprinosi dobrosusjedskoj saradnji i koja na najbolji način koristi sve zajedničke vrijednosti regiona. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozdravlja i crnogorsku inicijativu u mjeri u kojoj će ona doprinijeti operacionalizaciji postojećih regionalnih mehanizama, naročito Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), a neće predstavljati njihovu zamjenu. Ovo je načelna podrška inicijativi, a za konkretne modele operacionalizacije i prihvatanje bilo kakve institucionalizacije ove inicijative zaduženo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Inicijativa šefa crnogorske diplomacije Igora Lukšića o Zapadnobalkanskoj šestorci predviđa formiranje parlamentarne skupštine i zajedničke balkanske policije, objavio je jučer podgorički Dan .

Lukšić je ranije inicirao novi koncept regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana - Crne Gore, Srbije, Kosova, kome se, kako je istaknuto, ne prejudicira status imajući u vidu rezoluciju 1244 UN, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

O inicijativi Zapadnobalkanska šestorka, prema pisanju Dana, regionalni lideri trebalo bi da razgovaraju krajem mjeseca u New Yorku, na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Lukšićeva inicijativa, kako se navodi, predviđa formiranje parlamentarne skupštine Zapadnobalkanske šestorke, koja bi bila sastavljena od po deset predstavnika iz svake članice.

U radnom dokumentu koji je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore dostavilo zemljama na koje se inicijativa odnosi, navodi se da će, osim parlamentarne skupštine, biti djelovano i u pravcu formiranja zajedničke balkanske policije.

Dokument predviđa i osnivanje regionalnog centra za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminal, objavio je podgorički list.