BiH
0

Albanci protiv inicijative G6: Jugoslavija je postojala jednom i razbijena je u krvi

Anadolija
Kosovski analitičar, istraživač i publicista Albinot Maloku ocijenio je u izjavi za Anadoliju da inicijativa ministra vanjskih poslova Republike Crne Gore, Igora Lukšića, o formiranju "balkanske šestorke" ili skraćeno G6 "nije ni zdrava, ni dobra".

"Jednom je postojala Jugoslavija koja je se raspala u krvi i ratovima. Jugoslavija je razbijena nasiljem i pritiskom Srbije prema ostalim zemljama. Zemlje koje su činile tu, po meni, vještačku kreaturu nisu spremne za bilo kakvo ujedinjenje. Ne vjerujem da je Srbija, koja je počela sve te ratove na Balkanu, od Slovenije do Kosova, spremna da služi kako treba ni regionu, a ni toj 'balkanskoj šestorci'“, kazao je Maloku.

U regiji, kazao je on, postoje različita politička i ekonomska tijela čijem radu svoj doprinos mogu dati sve države zapadnog Balkana.

"Jedina kreatura u kojoj mogu da se ujedine države Balkana jeste Evropska unija (EU). G6 ne odgovara ni Kosovu, niti Albaniji, a ni Albancima uopće na Balkanu", ocijenio je Maloku.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija potvrdio je u izjavi za Anadoliju da će visoki zvaničnici zemalja zapadnog Balkana danas na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku razgovarati o inicijativi ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića za formiranje parlamentarne skupštine zapadnog Balkana, odnosno "balkanske šestorke" ili skraćeno G6.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore zemljama na koje se inicijativa odnosi, već je uputilo tzv. “non paper”, kao polazni dokument o konstituiranju “balkanske šestorke“ ili skraćeno G6. U sastavu tog tijela trebali bi biti Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, iako su analitičari skeptični prema toj inicijativi.