BiH
14

Crni labudovi čuvaju uspomenu na heroja Senada Mehdina Hodžića

Piše: D. Brkić
Foto: Radio Glas Drine
Foto: Radio Glas Drine
Senad Mehdin Hodžić, u narodu poznatiji kao Crni labud, svoj život u odbrani Bosne i Hercegovine položio je prije 23 godine u Zaseoku kod Sapne na zvorničkom ratištu.

Jedna od prvih pobjeda buduće ArmijeR BiH izvojevana je njegovom zaslugom, a tih dana su zarobljeni prvi tenk i samohotka.

Nažalost, Senad Mehdin Hodžić je poginuo, a posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i priznanjem Zlatni ljiljan.

U Zaseoku, na području Općine Sapna, danas su sjetili heroja Senada Mehdina Hodžića. Hajrudin Salihović, predsjednik MZ Zaseok, rekao je kako borci 206. Viteške brigade Armije R BiH nikada neće zaboraviti svog komandanta i heroja, dok je načelnik Općine Sapna Ismet Omerović naglasio kako se herojstvo Crnog labuda mora prenositi s koljena na koljeno i da nikad neće biti zaboravljeno na tim prostorima.

Heroj Senad Mehdin Hodžić rođen je 15. oktobra 1957. godine u Tuzli, a do početka agresije na BiH radio je kao policajac u Splitu.

Krajem 1991. godine vraća se u Tuzlu i priključuje se Patriotskoj ligi.

Poginuo je 10. maja 1992. godine u Zaseoku kod Sapne, a nakon njegove pogibije, jedinica kojom je komandovano, ratni put je nastavila pod imenom Crni labudovi.