{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 22. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Safeta Zajke

17.6.2015. u 15:08
188
43
Obilježena 22. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Safeta Zajke
188
Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na mezar u haremu Alipašine džamije, delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine i premijerom Sejom Bukvom i Elmedinom Konakovićem, te ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom, obilježila je danas 22. godišnjicu od pogibije komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Safeta Zajke.
Veliki heroj odbrane Sarajeva i oslobodilačkog rata, poginuo je na brdu Žuč 17. juna 1993. godine pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.

"Komandant Safet Zajko volio je Bosnu i Hercegovinu više nego sebe, za njenu odbranu je dao svoj život. To je heroj kojeg upoređuju sa Huseinom kapetanom Gradaščevićem, a kakav je on čovjek bio to najbolje znaju i o tome pričaju ljudi iz Buča potoka, Sokolja i Boljakovog potoka“, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Za svoje ratne podvige Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a Ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.

Cvijeće na mezar komandanta položila je i porodica Zajko, kao i delegacije Vijeća ministara BiH, općina Novi Grad i Centar, Koordinacionog odbora boračkih udruženja KS te Brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH.

U organizaciji Saveza Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka KS-a“ i Udruženja Druga viteška motorizovana brigada Novi Grad danas je upriličen i obilazak mjesta pogibije rahmetli komandanta Safeta Zajke, kao i polaganje cvijeća na spomen obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: