BiH
188

Obilježena 22. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Safeta Zajke

Klix.ba
Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na mezar u haremu Alipašine džamije, delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine i premijerom Sejom Bukvom i Elmedinom Konakovićem, te ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom, obilježila je danas 22. godišnjicu od pogibije komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Safeta Zajke.

Veliki heroj odbrane Sarajeva i oslobodilačkog rata, poginuo je na brdu Žuč 17. juna 1993. godine pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.

"Komandant Safet Zajko volio je Bosnu i Hercegovinu više nego sebe, za njenu odbranu je dao svoj život. To je heroj kojeg upoređuju sa Huseinom kapetanom Gradaščevićem, a kakav je on čovjek bio to najbolje znaju i o tome pričaju ljudi iz Buča potoka, Sokolja i Boljakovog potoka“, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Za svoje ratne podvige Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a Ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.

Cvijeće na mezar komandanta položila je i porodica Zajko, kao i delegacije Vijeća ministara BiH, općina Novi Grad i Centar, Koordinacionog odbora boračkih udruženja KS te Brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH.

U organizaciji Saveza Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka KS-a“ i Udruženja Druga viteška motorizovana brigada Novi Grad danas je upriličen i obilazak mjesta pogibije rahmetli komandanta Safeta Zajke, kao i polaganje cvijeća na spomen obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad.