Ministar je ne priznaje
81

Crnadku zasmetala zastava BiH s ljiljanima pa je pisao predsjedniku UEFA-e

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka odaslano je saopćenje za javnost u kojem se reaguje, kako je navedeno, povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi, kako je Crandak naziva, ratna zastava BiH. Crnadak je zbog toga uputio pismo predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu.

Inače, navedena zastava s ljiljanima, koja ga, kako kaže, vrijeđa, bila je zvanična je zastava Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine, te se upotrebljavala sve do 1998. godine.

"Dužan sam da reagujem nakon što sam u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH. Naime, to je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH - od 1992. do 1995. godine", naveo je Crnadak.

Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio je mir, kaže on, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine.

"U BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije", kaže Crnadak te dodaje da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo i članove Predsjedništva BiH.