BiH
0

Crnadak učestvuje na 71. zasjedanju Generalne skupštine UN-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak učestvuje na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava u New Yorku od 20. do 26. septembra.

Trećeg dana boravka u New Yorku, ministar Crnadak je sa ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana učestvovao na sastanku u organizaciji visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini.

Mogherini je tokom sastanka naglasila da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju da budu članice Evropske unije, te je pohvalila napredak koji je BiH ostvarila na evropskom putu.

Ministar Crnadak je upoznao Mogherini da u BiH postoji snažna podrška procesu evropskih integracija, te da će BiH učiniti sve da se odnosi u regiji stabilizuju.

On je također naveo da će glavni prioriteti za BiH u narednom periodu biti zapošljavanje, ekonomski rast i borba protiv korupcije.

Ministar Crnadak je učestvovao i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i komesara EU za politiku susjedstva i proširenja Johanesa Hana, koji je održan u organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju (RCC).

Ministar Crnadak je tom prilikom upoznao kolege o odluci Vijeća za opće poslove EU, koji je na sastanku u Briselu, 20. septembra 2016. godine prihvatio aplikaciju za članstvo BiH u Evropskoj uniji i pozvao Evropsku komisiju da pripremi Avis. To je veliki korak naprijed za BiH, rezultat posvećenog rada na putu evropskih integracija, ali i velika obaveza za posao koji tek predstoji, zaključio je ministar Crnadak.

Prilikom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Jadranske povelje u organizaciji Republike Hrvatske koja predsjedava tom grupom, ministar Crnadak je naglasio značaj tih susreta, kako bi se razmijenila mišljenja o sigurnosnoj saradnji u regionu. Iako Bosna i Hercegovina nije članica NATO pakta, ostvaren je visok nivo saradnje sa tom organizacijom, izjavio je ministar Crnadak.

Ministar Crnadak je trećeg dana boravka u New Yorku učestvovao na prijemu u organizaciji ministra vanjskih poslova Njemačke Franka Waltera Steinmeierra, a povodom kandidature te zemlje za nestalnu članicu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ministar Crnadak danas će učestvovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP), a nakon toga će biti domaćin sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), multilateralne organizacije kojom ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina.

Tokom dana planirani su trilateralni susreti ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, a zatim BiH, Hrvatske i Turske.

Također, ministar će prisustvovati i prijemu u čast kandidata za poziciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, kojem će domaćin biti predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.