BiH
5

Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak učestvovat će na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će biti održana u NEw Yorku.

Prvog dana posjete, u ponedjeljak, 19. septembra, Crnadak će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, a domaćin sastanka će biti savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijan Kurc. Ministar će istog dana učestvovati i u debati na visokom nivou o izbjeglicama i migrantima.

Tokom drugog dana posjete, Crnadak će održati trilateralni sastanak s državnim sekretarom za vanjske poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Džonsonom i ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Također, iste večeri, Crnadak će prisustvovati prijemu na kojem će domaćini biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini.

U srijedu, 21. septembra, Crnadak će održati sastanke s visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federikom Mogerini, te komesarom EU za politiku susjedstva i proširenje Johanesom Hanom. Ovim sastancima će prisustvovati i ostali ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana. Istog dana, ministar Crnadak će prisustvovati večeri u organizaciji ministra vanjskih poslova Njemačke Franka Valtera Štajnmajera, a povodom kandidature te zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U četvrtak, Crnadak će učestvovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP), a nakon toga će biti domaćin sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), multilateralne organizacije kojom ove godine predsjedava BiH.

Tokom dana planirani su trilateralni susreti ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, a zatim BiH, Hrvatske i Turske, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.