BiH
0

Crnadak učestvovao na Bledskom strateškom forumu 2015

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na Bledskom strateškom forumu 2015 (Bled Strategic Forum 2015) koji je pod motom "Vizije novih partnerstava" održan 31. augusta i 1. septembra u Bledu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Centra za evropsku perspektivu (CEP).

Jubilarni, deseti Bledski strateški forum okupio je na jednom mjestu predsjednike država, premijere, ministre vanjskih poslova i druge visoke zvaničnike velikog broja država, brojne predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija, istaknute ličnosti iz svijeta politike i ekonomije, te predstavnike akademske zajednice i medija.

Ministar Crnadak je prisustvovao ceremoniji zvaničnog otvaranja Bledskog strateškog foruma i učestvovao u panel diskusiji o temi "Zapadni Balkan: Region u središtu geostrateških promišljanja".

Osim ministra Crnatka panelisti su, između ostalih, bili i ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Republike Turske, Republike Bugarske, Republike Makedonije i Mađarske.

U svom izlaganju Crnadak je naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike BiH, te da je naša zemlja posvećena stalnom unapređenju međusobnih odnosa na području zapadnog Balkana.

Ministar Crnadak je učesnike konferencije informirao o najnovijim dešavanjima u BiH, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno naglasivši usvajanje inicijalnog programa reformi i ubrzan rad na usvajanju mehanizma koordinacije.

"Mehanizam koordinacije je posebno značajan jer se osim uloge institucija na nivou BiH mora precizno definirati i uloga Republike Srpske i Federacije BiH, koje će kroz svoje institucije i organe provoditi veliki dio reformskih zahvata", rekao je Crnadak.

Ministar Crnadak je učesnicima konferencije prenio nezadovoljsto privrednika i uopće građana BiH koje je izazvano odlukom o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u Evropsku uniju. Naglasio je da je osim materijalne štete, ovom zabranom nanesena šteta i evropskim snagama i evropskoj ideji u BiH, jer je izvoz zaustavljen uprkos činjenici da su svi visoki standardi Evropske unije i veoma komplikovane procedure zadovoljene.

Crnadak je javno apelovao na sve predstavnike Evropske unije da se navedena zabrana ukine i omogući izvoz mlijeka svima onima koji su uložili mnogo novca i rada te ispunili visoke standarde EU.

Na marginama konferencije u Bledu Crnadak je imao odvojene bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Republike Makedonije i Slovačke Republike Nikolom Poposkim i Miroslavom Lajčakom, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.