Crnadak: U 2015. godini napravljen veliki korak ka evropskim integracijama

F
FENA
19.12.2015. u 10:17
9
7
Crnadak: U 2015. godini napravljen veliki korak ka evropskim integracijama
9
Crnadak: U 2015. godini napravljen veliki korak ka evropskim integracijama Foto: Arhiv/Klix.ba
U godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije, izjavio je u razgovoru za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.
Dajući svoju ocjenu događaja u godini koja je na izmaku kada je u pitanju vanjska politika, Crnadak je naveo da je BiH dobila novu državnu vlast, odnosno Vijeće ministara koje je u oblasti vanjske politike pred sobom imalo početak velikog broja međunarodnih aktivnosti, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i nakon što je zaživio tzv. novi pritup Evropske unije prema BiH.

"U godini koja je polako iza nas mi smo u prvi plan stavili novi početak za evropski put BiH. Mislim da je urađen veliki posao u smislu približavanja našim prijateljima i partnerima širom Evrope. Kako sam već rekao, stupio je na snagu SAA i realizira se novi evropski pristup prema BiH. Za mene su to, možda, dvije najvažnije tačke u godini koja je iza nas", rekao je šef bh. diplomatije.

Također je naveo da smo u 2015. imali i početak institucionalnog povezivanja BiH i Evropske unije kroz početak realizacije SAA, jer su održane prve sjednice i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje prošle sedmice, kada su se prvi put zvanično sastali s jedne strane visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a s druge strane predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dva zamjenika predsjedavajućeg, te Crnadak kao ministar vanjskih poslova.

"Dakle, u godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije", ocijenio je Crnadak.

Kada je u pitanju naredna godina, naglašava da prioriteti vanjske politike, kao i prioriteti u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH u suštini ostaju isti.

"Regionalnu saradnju nastavit ćemo istim intenzitetom, ako ne i jače jer je to opredjeljenje koje se pokazalo veoma korisnim. Naravno, evropske integracije koje su jedna od prioriteta, dobit će jednu novu dinamiku u 2016. godinu i očekujemo da u prvih nekoliko mjeseci, a sasvim sigurno u toku holandskog predsjedavanja u prvoj polovini godine podnesemo vjerodostojnu aplikaciju za članstvo, da se na tom polju napravi taj novi korak i uđemo u detaljni dio priprema odgovora na pitanja Evropske unije koja bi uslijedila nakon prihvatanja aplikacije", rekao je Crnadak.

Osim toga prirotiotet će ostati i dalji rad na ekonomskoj diplomatiji.

"Sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u idućoj godini imat će daleko jasnije zadatke i izvještavanje koje ćemo od njih tražiti u narednoj godini o pitanju šta se radi na polju ekonomskih efekata naše diplomatije bit će konkretnije. Također još jedan od prioriteta treba da bude popravljanje imidža BiH, a to ćemo prije svega uspjeti ako nastavimo s pozitivnim procesima koji su početi ove godine u BiH", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: