Zaoštrava situaciju
180

Crnadak Srbima u OSBiH: Vi pripadate Republici Srpskoj i sretan vam 9. januar

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak poslao ej otvoreno pismo svim pripadnicima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske povodom nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pripadnicima Oružanih snaga BiH iz RS-a.

"Povodom izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u kojoj vam je poručio 'da vas ne doživljava kao naše', kao ministar koji u Vijeću ministara BiH predstavlja Republiku Srpsku, želim vam poručiti da smatram da je ova izjava pogrešna i štetna, te da predstavlja isključivo lični stav gospodina Dodika.

Uvjeravam vas da vas narod Republike Srpske doživljava svojim, te da pripadate Republici Srpskoj, jer vi jeste narod i dijelite sve dobro i loše sa narodom Republike Srpske.

Kao nekadašnji zamjenik ministra odbrane iz reda srpskog naroda upoznao sam mnoge od vas i lično sam se uvjerio da je među vama mnogo bivših boraca Vojske Republike Srpske, članova porodica poginulih boraca, vrijednih i čestitih ljudi, koji samo žele da u miru rade svoj posao i da se zajedno sa drugim narodima okrenu budućnosti.

Pozivam vas da nastavite obavljati svoje dužnosti vojnika, podoficira, oficira, generala, civilnih lica i državnih službenika na profesionalan i dostojanstven način, poštujući Dejtonski sporazum i brojne ustavne i zakonske mehanizme zaštite pozicije srpskog naroda i Republike Srpske, kao i njihove uloge u funkcionisanju sistema odbrane u BiH.

Poput vaših kolega iz SIPA-e, Granične policije, OSA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te svih drugih iz Republike Srpske zaposlenih u institucijama, najbolje ćete pomoći svom narodu, kao i svim ostalim u BiH, odgovorno radeći svoj posao, poštujući zakone i čuvajući RS.

Na kraju, čestitam vam sve dolazeće praznike, a posebno 9. januar, Dan Republike Srpske, kao dan koji mora da bude dan jedinstva u Republici Srpskoj, a ne dan podjela", zaključio je us vom pismu ministar Crnadak.