Klirinški dug
3

Crnadak: SNSD je odgovoran jer za deset godina nije riješio pitanje ruskog duga

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak (PDP) optužio je SNSD da je imao deset godina, dok je bio u vlasti na nivou BiH, da s Ruskom Federacijom riješi pitanja u vezi s klirinškim dugom, ali da su to propustili da urade.

"Mi smo zaslužni što je taj sporazum uopšte sklopljen, a sve ide u predviđenim rokovima. Zaista je čudno da oni koji su deset godina propustili šansu da to urade, sada postavljaju pitanje zašto neko pismo kasni dva-tri dana. To je čisto politikanstvo", rekao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da je to pitanje završeno i da očekuje da ruska strana ispuni svoj dio iz sporazuma.

Odluka o ratifikaciji Sporazuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a prema Bosni i Hercegovini objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 1. juna, a Ministarstvo inostranih poslova BiH je već 2. juna uputilo ruskoj strani notifikaciju o ratifikaciji.

Igor Crnadak je danas izabran za predsjednika Gradskog odbora PDP-a Banja Luka, a istakao je da će na narednim izborima ta stranka ostvariti najbolji rezultat za 17 godina, koliko djeluje u tom gradu.

Cilj stranke je, kako je naveo, da svoju politiku približi Banjalučanima.