BiH
9

Crnadak se Mogherini žalio na RTRS, Agenciju za bankarstvo i IRB

Piše: M. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U transkriptima sa jučerašnjeg sastanka bh. političara sa potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini piše da je ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kazao da je PDP zabrinut stanjem u pojedinim institucijama entiteta Republika Srpska.

"Iako smo protivnici politike koju vodi vlast RS-a po pitanju njenog razvoja, borbe protiv korupcije i drugih životnih pitanja, treba reći da je tamo politička situacija, kad gledate sa strane, uobičajena, jer postoji vlast i postoji opozicija i između njih se vodi politička borba. Međutim, mi smo u PDP-u zabrinuti za pojedine institucije u Republici Srpskoj poput Agencije za bankarstvo RS i Investiciono razvojne banke jer su direktori ovih institucija, koje su veoma važne za RS, pod ozbiljnim istragama i pod veoma teškim optužbama", rekao je Crnadak.

On je dodao da to nisu jedine institucije u ovom entitetu koje su u ozbiljnim problemima i da opozicija prati situaciju i ozbiljno se bave ovim pitanjima.

Crnadak se posebno osvrnuo na rad Javnog servisa RTRS-a za koji je rekao da je u potpunoj funkciji vlasti i da kao takav služi kao propagandno sredstvo vlasti u RS te sredstvo blaćenja i napadanja opozicije.

"Njihov informativni program je trenutno najgori informativni program na cijelom evropskom kontinentu i zbog toga predstavlja najveću prepreku demokratskom razvoju u RS-u", rekao je Crnadak.

On je izrazio žaljenje što je i Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han morao lično da se uvjeri i osjeti "profesionalnost" RTRS-a na svojoj koži prilikom boravka u Banjoj Luci prošlog ljeta.

"Drago mi je da je ovaj problem i Evropska komisija prepoznala u svom nedavnom izvještaju. Mi ne očekujemo da vi dođete ovdje i intervenišete, mi ćemo borbu za slobodne medije voditi sami, ali nam je značajno da ste upoznati sa ovim problemom i da deklarativno podržavate potrebu nepristrasnog javnog servisa, koji pripada svima podjednako jer samo takav javni servis garantuje demokratski razvoj i RS-a i BiH", rekao je Crnadak.