BiH
0

Crnadak: Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije pojačala bi nepovjerenje

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je da bi revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu zakomplicirala odnose u regiji, pojačala nepovjerenje u BiH, te usporila započete evropske procese.

Crnadak je taj stav iznio na sastanku ministara vanjskih poslova i ministara energetike iz regije zapadnog Balkana upriličenom danas u Skoplju, čija je dominantna tema bio Berlinski proces, mogući projekti za Samit u Trstu 2017. godine, budućnost Berlinskog procesa nakon 2018. godine i najbolji načini korištenja potencijala WB6.

Crnadak je u izlaganju pozdravio odluku Italije da jedna od važnih tema narednog Samita bude borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava, jer je to jedan od najvažnijih prioriteta u BiH danas.

Napomenuo je da nakon izuzetno uspješne godine za evropske integracije, BiH nastavlja s reformama, a popunjavanje Upitnika napreduje, ali je dodao da će glavni faktor uspjeha u narednom periodu biti opće političko stanje.

Budući da je na sastanku razgovarano i o unapređenju regionalne saradnje, Crnadak je poručio da se svi u regiji trebaju okrenuti budućim zajedničkim infrastrukturnim projektima i stalnoj izgradnji međusobnog povjerenja, umjesto stalnog vraćanja u prošlost.

Na sastanku je usaglašeno da će domaćin narednog sastanka ministara vanjskih poslova iz regije zapadnog Balkana biti ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na marginama ministarskog sastanka u Skoplju, Crnadak se susreo s evropskim povjerenikom Johannesom Hahnom, ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim.