Poslanik u NSRS
75

Crnadak: Republika Srpska ide putem ekonomskog uništenja

A. Ku.
Potpredsjednik PDP-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je u razgovoru za Klix.ba da je finansijska situacija u entitetu RS sve lošija.

"I politička i finansijska situcija je jako loša. RS ima budžet oko pet milijardi konvertbilnih maraka, a samo ove godine treba da vrati više od milijardu. Dodajte tome činjenicu da je Republika Srpska veliki iznos duga prema Bečkoj berzi, preko 300 miliona maraka, vratila po godišnjoj kamati od 6,2 posto", rekao je Crnadak.

Dodao je da je put kojim ide RS put ekonomskog uništenja.

"RS trenutno provodi zaduživanje po principu narkomana u krizi. Samo daj novac - ne pitam za uslove, a to je put do ekonomskog i finansijskog uništenja. Kada takvom stanju dodamo zloupotrebu svih istitucija od strane režima, potpunu političku dominaciju nad svim polugama vlasti i potpunu pravnu nesigurnost za potencijalne investiture potpuno je jasno da sve to mora dovesti do ovoga do čega je dovelo, odnosno do teške izolovanosti RS, nedostatka investicija i jedne potpune finansijske i ekonomske neperspektivnosti", objašjava Crnadak.

Prokomentirao je i to što je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik izgubila spor sa Elektroprivredom Slovenije težak 131 milion KM.

"Ova pravosnažna presuda pokazuje dvije stvari. Prva je da Republika Srpska dobija još jedan uteg oko vrata u ionako užasno teškoj finansijskoj situaciji. S druge strane pokazuje kakvi su to korumpirani amateri i potpuno nekompetentni ljudi koji vode RS. Ovu presudu u korist slovenačke elektroprivrede donijelo je Arbitražno vijeće u Beogradu i između ta dva aktera EP Republike Srpske i EP Slovenije presudili su u korist Slovenaca", naveo je Crnadak.

Nema dileme da je odgovornost, kaže, na RS-u. Podsjetio je i da se postavlja pitanje kako će biti nabavljen ovaj novac u roku od 30 dana, jer se vladajuće strukture još nisu oglašavale o ovome.

Govoreći o izmjenama Krivičnog zakona koje se razmatraju na današnjoj sjednici NSRS-a kaže nam da je stav PDP-a jasan.

"Za PDP je najgora stvar u prijedlogu zakona što su uprkos širokim zahtjevima u javnosti ostavili da kleveta bude krivično djelo. To znači da će se postupati prema onima koji budu prijavljeni za klevetu na isti način na koji se postupa za bilo koje drugo krivično djelo", kaže Crnadak.

Naglasio je da predloženi zakon ubija svaku slobodu govora, slobodu drugačijeg mišljenja i ubija demoratiju u RS-u.

"Videospot u kojem dva zatvorenika igraju šah, jedan je hladnokrvni ubica, a drugi je ispričao vic o predsjedniku RS-a u kafani postaje realan nakon ovog zakona", zaključuje Crnadak.