Prepucavanje pismima
169

Crnadak pisao Dodiku: Pa ima li veće štetočine od vas i vaših saradnika

Klix.ba
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nastavlja se prepucavanje saopćenjima između Milorada Dodika i Ivana Crnadka. Danas je Crnadak Dodiku uputio pismo kao odgovor na poruku da, kao i do sada, Crnadak nastavi obilaziti svijet, pod uslovom da tamo ništa ne govori i nikakva pisma ne donosi, jer je šteta od njegove bilo kakve "diplomatske" akcije daleko veća od one koju pravi samo lutajući od države do države bez smisla i cilja.

Dodik je rekao i da mu se Crnadak, kao predsjedniku RS-a nikada nije obratio, te da je politička štetočina na što mu je ministar vanjskih poslova BiH odgovori. Pismo upućeno na adresu predsjednika RS-a prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

čitajući Vaše jučerašnje pismo primjetio sam da je prepuno laži, uvreda i elementarnih gramatičkih grešaka. Ipak, najviše me zabrinulo što, iako ste predsjednik Republike Srpske, lažete, jer sam, još kao dječak, naučio sam narodnu poslovicu - "ko laže, taj i krade".

Idemo redom.

Kao prvo, čista je laž da Vam se nikada, kao predsjedniku Republike Srpske, nisam obratio. Naprotiv, prvi telefonski poziv koji sam obavio iz kabineta ministra, u aprilu 2015. godine, bio je prema Vama. Pozvao sam Vas, kao predsjednika Republike Srpske, da Vam kažem da sam preuzeo dužnost ministra, da sam ja predstavnik Republike Srpske i da sam spreman da, kao ministar koji će ostvarivati vrijedne i korisne kontakte, zajedno uradimo što više za Republiku Srpsku. Također, više puta smo razgovarali i poslije toga, u važnim situacijama, kao što su rezolucija o Srebrenici, osporavanje Dana Republike Srpske i druge.

Što se tiče predstavništva Republike Srpske u Izraelu, ja nisam Vaš problem. Također, uopšte me ne zanima Vaš savjetnik i prijatelj, Arie Livne, niti me zanimaju primanja i bogatstvo tog gospodina. Pozvao sam institucije Republike Srpske da, u skladu sa svojim nadležnostima, reaguju, jer je Vlada Izraela poslala ozbiljne poruke o tome da predstavništvo Republike Srpske u Izraelu već dvije godine ne postoji, da nije imalo nikakve zabilježene aktivnosti, da je šefu predstavništva zabranjen pristup svim institucijama u Izraelu i da je nepoželjan na bilo kakvim sastancima u kojima učestvuju izraelski zvaničnici. To su sve tvrdnje Ministarstva inostranih poslova Izraela, pa Vas molim da ovaj problem, koji očigledno imate, rješavate sa njima.

Kad su u pitanju glasovi koje sam ja osvojio na izborima, ponovo lažete. Osvojio sam tačno 11. 480 glasova, a ne 200-300, kako Vi tvrdite. I ponosan sam na svaki glas koji sam dobio, jer je čist kao suza. Za razliku od Vaših, do kojih ste došli raznim metodama, najčešće poput onih koje koristi Vaš prijatelj i funkcioner Vaše stranke Mićo Kraljević iz Vlasenice.

Slatko sam se nasmijao kad sam vidio da ste u jučerašnjem pismu koristili termin "štetočina". Pa, ima li veće štetočine od Vas i Vaših "poslovnih" saradnika? Ali, ne ljutim se, jer vidim da ste u posljednje vrijeme van sebe. Očigledno je da ste mnogo frustrirani, jer ste nekada bili moćna politička figura, a danas Vas više niko ništa ne pita. Kad takvu frustraciju pomiješate sa primitivizmom i bahatošću dobijete ovo što javnost, na žalost, mora trpiti od Vas u posljednje vrijeme.

I na kraju, veliku ste nesreću donijeli narodu Republike Srpske tokom svoje vladavine i odgovarat ćete za to. Pravda je, kao i osveta, ponekad najslađa kada je dugo čekate. Zato se, kako Vi to volite reći, često služi hladna", navedeno je u pismu koji potpisuje Igor Crnadak.