BiH
67

Crnadak: Očekujem da će EU prihvatiti aplikaciju Bosne i Hercegovine

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da će Vijeće za opće poslove Evropske unije (EU) na sjednici 20. septembra pozitivno odgovoriti na aplikaciju BiH i zahtjev za članstvo u EU.

Crnadak je rekao da je uvjeren da će se svi koji iskreno misle dobro ovdašnjim narodima i građanima angažirati da ta odluka za BiH bude pozitivna.

On je izrazio nadu da radikalizacija političke situacije u BiH neće negativno utjecati na stav Vijeća.

"Nadam se i da ćemo uspjeti postići minimum nekakve u političkom životu te da će usvajanje mehanizma koordinacije i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti dovoljni za pozitivnu odluku, odnosno za konačno i završno prihvatanje naše aplikacije", rekao je Crnadak.

On je naveo da je opće raspoloženje međunarodnih i evropskih faktora prema evropskim integracijama da je BiH u posljednjih 15-16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da je dio reformi urađen na zadovoljavajući način.

Crnadak navodi i da, s druge strane, evropski zvaničnici imaju dozu opreza, "jer znaju da kod nas stvari vrlo teško kreću u pozitivnom smjeru, a vrlo lako stanu i krenu u kontrasmjeru".

"Na nama je da sada, koristeći, ipak, dominantno pozitivno mišljenje o politici proširenja, uradimo neophodne stvari da bismo 20. septembra dobili pozitivnu odluku, a da nakon toga sve institucije na svim nivoima počnu ozbiljno da rade na upitniku koji će stići iz Evropske komisije", rekao je Crnadak.

On je dodao da BiH nisu potrebne nikakve prečice do članstva u EU, već pošteno vrednovanje reformi i drugih obaveza koje se vrše na evropskom putu.

Ministar vanjskih poslova BiH istakao je da proces integracija treba da pomogne BiH da političke, ekonomske, pravne i druge parametre uskladi s evropskim standardima.